86-åring dog, larmade förgäves

En 86-årig kvinna på ett privat äldreboende låg i fem timmar med ett brutet ben, men ingen i personalen hade tid att komma på larmet.

Äldreboendet drivs idag i privat regi, men var i kommunal regi fram till 2009. Bemanningen är idag densamma som under den kommunala tiden och just bemanningen, eller bristen på bemanning, var orsaken till att ingen ur personalen kom till kvinnans hjälp, trots att hon larmade 17 gånger. Strax efter händelsen avled kvinnan och fallet granskas nu av Socialstyrelsen. Källa: SN

Nu i efterhand kommer det uppgifter om underbemanning och denna beror på de stora sparkrav som genomsyrat hela välfärden de senaste åren. På det aktuella äldreboendet har två undersköterskor ansvaret för 30 vårdtagare under nattetid och detta är inte tillräckligt enligt både anställda och Kommunal. ”Folk kör slut på sig själva”, säger ordföranden i Kommunal Nyköping, Majbritt Jensen. Källa: SN

Just detta med besparingar, nedskärningar och underbemanning löper som en röd tråd genom hela välfärdssektorn i dessa dagar. Kommunerna och Landstingen skriker på hjälp, men vår regering vänder ryggen till och hävdar att de själva bär ansvar över sin ekonomi och att pengar redan fördelats av staten.

Sätt detta i relation till de miljarder som kastas in i flyktingindustrin och ställ frågan hur kommuner som Borlänge och Katrineholm så lättvindigt utlovats extra miljoner och ett evigt ekonomiskt stöd för de anhöriga somalier som kommit och väntas komma till kommunerna? En råkapitalist som Bert Karlsson, tjänar dessutom i runda slängar 500 000 kronor på sina två nyöppnade asylboenden,… per dag. Hur många fler skulle landets äldreboenden kunna anställa för den summan? På tal om bemanning, så bör vi alla ha i åtanke att underbemanning är något hemmen för de ensamkommande unga männen aldrig behöver dras med. Här pratar vi om en anställd per ung man och i enstaka fall, fler än en anställd per ung man.

Visst finns pengarna, men frågan är vart de går och till vilka de används?

PS
Den innovativa, modiga, framåtblickande, neutrala och ytterst intressanta lokaltidningen SN ansåg inte att prioriteringarna som sker i dagens Sverige är av allmänt intresse och raderade denna kommentar medan artikelförfattaren var på toaletten.

äldreboenden

 

7 thoughts on “86-åring dog, larmade förgäves

  1. Vi var vana vi 2 personal på 80 vårdtagare. Kvalitet eller vinst? Välj själva.

  2. En av tidernas bästa artiklar på Petterssons.

    Lindesberg höjde skatten med en hel krona för att få in 40 Mkr. Men media försöker enbart lyfta fram 600tkr som ska gå till nattis, oj så bra då. Samtidigt ger man så där 1,5 Mkr till elitidrotten för att de ska göra PR. Det sade de redan innan höjningen. Och vart går resterande pengarna då, kan det ändå inte handla om att det bara väller in invandrare, både asylsökande och anhöriga. Man kan ju inte ”tacka” nej till dem inte. Tvärsnytt i SVT hade ett långt reportage om nattis men ingen intervjuades från tex pensionärsgruppen som nu förlorar den där 50-lappen (med råge) som regeringen så nådigt sänkte skatten med.

    ”Höjda löner till 2013 för kommunpolitikerna sägs det” heter det i ett inlägg på en lokal sida, skulle inte förvåna mig ett dugg. Och den socialdemokratiska + mp-ledningen är nöjda! Många som kommer att flytta om de får möjlighet. OK då blir det lediga lägenheter till invandrare… men de bidrar inte…

  3. Den kommentaren som raderades är exakt så det går till i hela landet, för skäggiga män är det minst en anställd per invällare. Exempel från södra Sverige 9 skäggiga män och 12 personal. Tre nyrenoverade villor på bästa läge. Ser personalen stå ute och röka med männen. Till deras förfogande finns även en fin liten buss, som de körs runt i till deras stora nöje. Santidigt går hemtjänsten för de äldre går på knäna.

  4. Och 99:an kör sin tidning i sank genom att dölja eländet med invandringsindustrin. Han kanske tror att analfabeterna är storkonsumenter av pappers SN.

  5. När det gamla Sovjetunionen spred den information till omvärlden man ville att omvärlden skulle se och gömde undan sanningen kallades det propaganda. SN kallar det neutral journalistik. My ass!

Kommentera