IDF: Gazaoffensiv kan bli långvarig

Den israeliska armén förbereder sig på att offensiven på Gazaremsan kan bli lika långvarig som kriget 2009. Då miste omkring 1 300 människor livet under de 22 dagar det pågick.

Israel har de senaste dagarna genomfört hundratals flyganfall mot vad de hävdar varit vapenlager och andra militära installationer i Gaza.

Björn Hermann, talesman för Israels armé (IDF) som har både norskt och israeliskt medborgarskap, säger till tidningen Verdens Gang att flyganfallen mot Gaza bara slagit ut en mindre del av raketlagren.

– Det förra kriget mot Hamas ledde bara till en kortsiktig minskning av raketanfallen. Nu önskar regeringen en långsiktig lösning och har beordrat försvaret att göra det som är nödvändigt. Det betyder att vi är nödda att vidta flera steg för att eliminera hoten mot Israel, utöver de vi hittills gjort, säger han till VG.

– Vi kan inte utesluta att detta blir lika långvarigt som 2009. Mycket tyder på att vi hittills bara sett början på den här operationen, tillägger han.

Enligt ett uttalande från IDF anföll stridsflyg 238 mål i Gaza på fredagen. Sex palestinier dödades i flyganfall på fredagskvällen. Då hade 30 palestinier och tre israeler dödats sedan offensiven mot Gaza inleddes. 280 palestinier och 16 israeler hade skadats.

Vid en presskonferens vid Shifa-sjukhuset i Gaza stad varnade Hamas hälsominister, Mufid al-Mukhalalati, för akut brist på läkemedel och medicinsk utrustning.

Israeliskt stridsflyg bombade på fredagskvällen Hamas inrikesdepartement i Gazaremsan. Uppgifterna bekräftas av palestinska källor och den israeliska armén. Enligt israeliska medier dödades också två befälhavare från Hamas väpnade gren.

För precis 1 434 år sedan började muslimernas ökenvandringen när Muhammed drog från Mekka till Medina…Pettersson säger att det muslimska nyåret har inledds med ett skapligt fyrverkeri, men det lär väl inte få islamisterna att inse att som man bäddar får man ligga eller komma med några nyårslöften om att bli fredliga…

Kommentera