Kalla fakta om arbetare i Bangladesh

För en tid sedan beskrev TV4:s Kalla Fakta textilarbetarnas villkor i Bangladesh och klädkedjans H&M:s enorma vinster på de låga lönerna.

Det är utan tvekan sant att lönerna är låga och att företagen som verkar i låglöneländerna gör enorma vinster på denna låglöneproduktion, likväl står det arbetare i kö för att jobba i dessa fabriker som trots allt ger bättre levnadsvillkor än alternativen.

Nåväl, det finns platser där lönerna är lägre och förhållandena värre än i Bangladesh, Vietnam och andra länder där de multinationella storföretagen tillverkar kläder, fotbollar, telefoner och allt annat som översvämmar vår värld.

I det socialistiska paradiset Kuba är snittlönen 70 öre i timmen eller 142 kronor i månaden och den lönen går inte att leva på ens på Kuba där mycket är billigt och statligt subventionerat.

– Pettersson inser att vi knappast kommer att få se ett Kalla Fakta reportage om lönerna och levnadsvillkoren på Kuba som gjorts av våra opartiska journalister…för där finns ingen familjen Persson att klämma åt, bara journalisternas ungdomsidoler…

6 thoughts on “Kalla fakta om arbetare i Bangladesh

  1. När man nu importerar analfabeter från Afrika,kan kanske svensk (billig) textilindustri återuppstå ! Somaliern som deltog i TV,förklarade att det var just sådana arbeten han saknade i Sverige,för dessa outbildade..
    Ger man dem allt annat,kan man väl också skänka dem tyg,så de har något att syssla/knyppla med dagen lång ! Eller ??

  2. Jag har svårt att förstå vad media gläfser om, för det
    är ju det som är meningen med all import av analfabeter
    till Sverige, för att sänka lönerna här, och den politiken
    stöder ju massmedia fullt ut! Sen har jag svårt att se att
    ett Svenskt företag kan gå in och styra löner och
    arbetsförhållande i andra länder, visst man kan låta bli
    att köpa därifrån, men jag tror knappast att lönerna kommer
    att stiga för det!

  3. Visst är Kubas ekonomiska system en faktor men USAs handelsembargo som funnits där i över 50 år är en annan stark faktor. Kubas ekonomi var faktiskt rätt bra innan Sovjetunionens fall varvid det blev en ekonomisk kollaps som knappt går att beskriva. Den berodde på att landet inte längre kunde importera varor som tex olja beroende på handelsembargot.

KommenteraAvbryt svar