Vart går våra skattepengar ??

En del av er har säkert läst den redan. Swedbank och Sparbankernas utredning om våra skattepengar. Utredningen visar det totala skattetrycket, inte bara stats- och kommunalskatt utan även andra skatter som betalas i samband med konsumtion.

Det är en tänkvärd läsning. Utredningen innehåller 2 exempel. Det ena är en ensamstående person som tjänar 25000 kr/mån, det andra är en tvåbarnsfamilj där de vuxna tillsammans tjänar 55000 kr/mån.

Den ensamstående personen betalar 17200 kr i skatt och har netto kvar en köpkraft på 7800 kr/månad. Barnfamiljen betalar 38000 kr i skatt och har alltså 8500 kr netto kvar i köpkraft per vuxen person.

Några intressanta axplock ur utredningen:
– Avgifterna till EU är lika stora som vårt internationella bistånd.
– Avgifterna till EU motsvarar ca 70 % av Försvarskostnaderna
– Statsskuldräntorna motsvarar ca 70 av avgiften till EU

År 2011 betalade vi 1556 miljarder i skatt till den offentliga sektorn. Ovanpå detta så ska vi komma ihåg att det finns partier som vill höja skatten ytterligare. Och andra som vill höja pensionsåldern.

Och som en extra liten malört i bägaren ska vi nu konstatera att Regeringen tillsammans med Miljöpartiet har för avsikt att spendera ytterligare skattemedel på kriminella människor som vistas illegalt här i landet, de sk ”papperslösa”. Benämningen ”papperslösa” kan inte betraktas som annat än en ren förolämpning mot väljarnas intellekt. Vem tror politikerna egentligen att de lurar.

Man undrar när det ska ta slut. Är det när vi betalar 100 % i skatt och får kuponger av staten.

2 thoughts on “Vart går våra skattepengar ??

  1. Förklara gärna med den uträkningen om att ha en lön på 25000 – ca:28-30 % löneskatt och moms på 25 % av allt du köper, utom mat på 12%, nu har jag inte tagit hänsyn till alla extra skatter, fastighet, tobak, alkohol, drivmedel, elskatt.
    Så skulle köp kraften på pengen man har i bidrag bara vara värd 7800 :-

Kommentera