Moderater med främlingsfientlig bakgrund

Denna artikel tar jag inte åt mig någon ära av, utan den ska riktas till signaturen Roland som på Avpixlat skriver en utmärkt insändare om moderaternas främlingsfientliga förflutna.

Reinfeldts och Schlingmans Nya Moderater anklagar ständigt SD för att bedriva en främlingsfientlig politik med en mindre flyktingmottagning och högre ställda krav som främsta argument.

Hur ser då den moderata historien ut i frågor om migration, integration och tolerans?

Redan för 40 år sedan varnade politiker för en ökad flyktingmottagning, som man ansåg skulle skapa olösliga problem i framtiden. Idag ser vi hur en slapphänt och naiv asylpolitik skapat just precis de problem dåtidens politiker varnade för. Ni kan se utvecklingen i detta dokument från Migrationsverket.

1991 avskaffade den borgerliga regeringen det Luciabeslut som Socialdemokraterna införde 1989 och inte minst med Bengt Westerbergs goda minne. 1990 medverkade moderaternas partiledare Carl Bildt i ”Aktuellt Special” där han framförde en kritisk och nykter syn på svensk invandrings- och flyktingpolitik. Avsnittet plockades lämpligt nog bort från SVT:s arkiv för några månader sedan. Bildt sade då att moderpartiet hade en helt annan syn på flyktingpolitiken än ungdomsförbundet MUF som ville se en fri invandring. Under denna tidsperiod hade MUF en person i toppen, både lokalt och på riksnivå, som skulle sätta djupa spår i svensk politik, Fredrik Reinfeldt.

Bildt utsätts i intervjun för partiets ”främlingsfientliga” syn och för sin kritik mot ungdomsförbundet som ville ha en fri invandring. Strax efter intervju skrev Bildt, tillsammans med flera ledande moderater, en motion om invandrings- och flyktingpolitiken. Ni kan läsa den här och där kan ni se hur motionärerna skriver att flyktinghjälpen sker bäst i de utsatta ländernas närområden, hur man vill hjälpa utsatta länder för att kraftigt minska asylströmmarna till Europa, att kulturkrockar kan ske om man samlar människor från olika områden, att vi måste ha en fri debatt i flyktingfrågor, att kostnaden för flyktingpolitiken måste redovisas öppet, att det måste ställas krav på de som söker sig över den svenska gränsen, att asylsökande måste styrka sin identitet och att personer som nekas asyl måste avvisas så snart som möjligt.

Som om denna motion inte vore nog, skrev nio moderata riksdagsledamöter denna motion tio år senare. Här kan vi läsa hur partiet vill reglera invandringen, hur en fri invandring monterar ned socialstatens välfärd, att invandringspolitiken måste ha ett folkligt stöd, att utmanande värderingar inte får accepteras, att flyktinghjälpen genomförs bäst i flyktingarnas närområden, att vi ska bekämpa missbruk i asylrätten, att asylsökande måste styrka sin identitet och att vi i större utsträckning måste tillämpa en återvandringspolitik.

2009, alltså tre år efter moderaternas inträde i regeringen, skrev tre ledande moderater denna artikel i DN. Här kan vi läsa hur bl.a. Tobias Billström skriver att vägen till Sverige inte bara får ske av asylsökande och deras anhöriga, att de som får avslag ska lämna landet, att de som får uppehållstillstånd snabbt måste försörja sig själva, att medborgarskapet inte får urvattnas, att ett medborgarskap som getts på felaktiga grunder ska återkallas och att ett medborgarskap inte bara innebär rättigheter utan också skyldigheter.

Jag ställer frågan om varför Fredrik Reinfeldt beskyller SD för att föra en främlingsfientlig politik när hans eget parti fört samma politik genom åren? Jag undrar också över de motioner som partiet lagt och Tobias Billströms debattartikel från 2009 och varför det som skrivits inte längre gäller? Till sist slänger jag ur mig ett påstående. De Nya Moderaterna står under duon Reinfeldt och Schlingmans personliga partipiska. Egentligen tror jag att många moderater ställer sig frågande och skakar på huvudet åt duons invandrings- och flyktingpolitik. Jag tror inte en sekund på att den är förankrad över hela linjen.

Åter ett tack till Roland på Avpixlat

PS
När ni ändå läser om Moderaternas förflutna, kan ni ta del av partiets och även socialdemokraternas kopplingar till nazismen. En PDF-fil från forna Politiskt Inkorrekt

1 thoughts on “Moderater med främlingsfientlig bakgrund

  1. I dag 2014-11 16 läser vi på text-tv att M vill strypa ner invandringen och kräva högre motkrav av asylsökande. Detta liknar rasism, främlingsfientlighet, farsism och nasism. Är det inte så SD blir kallade för samma sak av M

KommenteraAvbryt svar