Makaber stöld av lamm

Ett stort antal lammungar saknades och ett avhugget lammhuvud hittades i hagen. Denna makabra upptäckt gjordes på en gård utanför Mellerud under helgen.

Det var i lördags som en släkting till ägarna på gården misstänkte att antalet lamm i hagen inte längre var detsamma som tidigare.

Misstanken visade sig stämma, när lammen kontrollräknades så insåg man att elva av lammungarna faktiskt saknades.

I samband med detta så hittades också ett avhugget lammhuvud i hagen. Lammets kropp saknades dock.

Uppfödaren berättar också att han hittade blodspår på två platser i hagen.

– Det känns fruktansvärt frustrerande. Djuren är min hobby och när man drabbas på det här sättet så är det ju såklart jobbigt, säger han.

Monica Lindberg på polisen i Mellerud betecknar händelsen som allvarlig, ovanlig och inte minst makaber.

Har du hört talas om något liknande brott i Mellerud tidigare?

– Nej, det har jag faktiskt inte, säger hon.

Utan att berätta exakt vad det handlar om så slår Lindberg fast att man har ett antal uppslag som innebär att polisen har dragit igång en förundersökning.

– Vi har vissa ledtrådar som gör att vi har hopp om att vi ska kunna lösa det här, säger Monica Lindberg.

Brottet rubriceras som stöld och djurplågeri.

ttela.se

Finns det några zigenarläger i närheten? Något stort bröllop av några kulturberikare som annonserats?  Eller bara en nysvensk som startat halalslakt med eller utan tillstånd. Olli har ingen aning om vem som behöver 11 lamm i Västsverige så här i kräft- och surströmmingsskivornas gyllene tider. Jag får be allmänheten om råd, var det kan vara möjligt att hitta mer upplysningar om dessa lammtjuvar och djurplågare. Den som hittar något ombedes kontakta oss på Petterssons genom vår mejladress, som du hittar under OM bloggen i ovankant på sidan.

11 thoughts on “Makaber stöld av lamm

  1. Jo jag vet vad det är,men äter aldrig sådant..
    En rätt som jag gärna överlåter till den nya befolkningen.
    Betr.din teori om ”glorian” ligger du liksom i fallet om lammen,troligen helt rätt..Det lär endast finnas få så gudfruktiga orter,som i Dalsland,mörkaste Småland,och Sjuhäradsbygden !!
    Kan vara ALLAH som visat sina troende vägen till dessa oförgätliga orter !!

  2. Den här lilla biten är den jag gillar allra bäst.
    Dels är Högsätersborna kända för den s.k. högsätersandan där man visar omsorg om människor och bryr sig om och är empatiska. Den är ju så Godhjärtad, att jag nästan är säker på att de har Jesus med sig. Vad tror herr Månsson? Ska vi ta en tur till Dalsland och själva se om det riktigt lyser av godhet runt deras huvuden, eller om dom bara har gloria. Det vore väl en gudomlig gärning av oss, och så kanske vi får frusna fårfioler med oss hem. Vet du vad det är Lars?

  3. Tack för din grävande jornalistik,nu vet vi vilka det var som angrep de små lammen i Mellerud..Hög av huvuden och tog resterande med sig..Tydligen orkade de inta bära med sig alla 11 lammen,eftersom några kadaver lämnades kvar.
    Undrar om polisen kommit lika långt i sina försök som du,att finna vandalerna ??

  4. Kommunfullmäktige i Färgelanda kommun har beslutat att kommunen ska ta emot ensamkommande flyktingbarn och driva ett boende i egen regi. Därför planeras nu ett boende i Högsäter med tio platser.
    Planen är att renovera och bygga om före detta Tallbackens äldreboende i Högsäter för att passa den nya verksamheten. En etablering i Tallbacken har flera fördelar. Dels är Högsätersborna kända för den s.k. högsätersandan där man visar omsorg om människor och bryr sig om och är empatiska. Lokalerna har mycket goda förutsättningar med bland annat träningskök, utemiljö och närhet till skolbussar, affär och fritidsaktiviteter. För kommunen som helhet och för Högsäter som tätort innebär boendet också nya invånare och mellan åtta och tio nya arbetstillfällen.

    Tallbackens äldreboende stängdes 2008 då det upptäcktes att otillåtet byggmaterial förekom i delar av golvbjälklaget. En totalrenovering och sanering av byggnaden kommer att göras där Skanska är entreprenör, och även står för en del av kostnaden.

    Ekonomiskt innebär ett mottagande av ensamkommande flyktingbarn inga kostnader för kommunen. Migrationsverket, ersätter kommunen för de kostnader som uppstår, vilket innebär, hyreskostnader, personal, mat, dagersättningar etc.

    Under 2009 kom 2 250 asylsökande ensamkommande barn och ungdomar till Sverige. Prognosen för 2010 är en ökning till ca 2 800-3 300. Regeringen har därför vädjat till kommunerna att ta emot dessa barn/ungdomar ute i kommunerna för att undvika att de får sitta kvar på stora förläggningar i väntan på en oviss framtid.

    http://www.fargelanda.se/page/27887/boendeforensamkommandeflyktingbarn.htm

    http://www.fargelanda.se/page/13694/karta.htm

    Jo ett boende för ensamkommande flyktingbarn finns sedan några år i Färgelanda kommun, som består av flera tätorter och landsbygden därtill

  5. ollirein:
    Ja de SVENSKA kan vi från början utesluta,ingen kristen ger sig på lamm,när det finns härliga biffar,svinkotletter och just nu goda kräftor att njuta !!
    Fortsätt i stället på spåret med ”asylboenden”
    Från deras gäster har jag tidigare hört klagomål på matsedeln…

  6. Nu har jag fått två tips från vänligt sinnade människor, som vill beskydda de oskyldiga lammen, från de tvåbenta ulvarna i fåraskinn. Eftersom jag inget vet om asylmottagningar för ensamkommande barn, var de är belägna och så, vilket ju är nödvändigt för att utveckla det spåret, så får det vänta, jag ska nämligen strax åka och få en plomb ditsatt, som lossnade i lördags. Allt jag kan säga är ”alltid något sa fan, när han såg Åmål”. Det finns flyktingförläggningar i den staden, som är Dalslands enda. Några större tätorter är Mellerud, Bengtsfors och Dals Långed.
    Det andra tipset som var det första, tar sikte på Ramadans avslutande fester, med nygrillade lamm som huvudrätt. Jag tror att det är ett mycket bra och helt realistiskt förslag. Men då kommer vi ner på gräsrotsnivå, och varenda muslim i trakten kan då sättas upp på listan över misstänkta lammtjuvar och djurplågare. Om vi misstänker alla, så har vi ju inte delat upp folket i ett vi och dom.
    De flesta svenskar äter knappt lamm. De tycker att det smakar kofta. Så den gruppen är svårare att misstänka, då det samtidigt är fest på kräftor och surströmming som gäller där.

  7. Jag läste att en nordafrikansk kvinna i genomsnitt går upp 5 kg under ”fastemånaden”. Här i Norrland försvann också får ur hagen efter att vi berikats med nya svenskar.
    Men surströmming är gott det också!

KommenteraAvbryt svar