Queertopia


Av Stefan K

I helgen som gick arrangerades festivalen Queertopia i Nyköping. Festivalens syfte är att under en drogfri miljö jobba för tolerans och en tryggare plats för HBT-personer.

Detta har jag inget emot. Tvärtom, anser jag att personer med en annan sexuell läggning ska få ha den utan omgivningens nedvärderande ord och hatfulla tillmälen. Det jag stöter mig på är HBT-världens sätt att visa upp sig och uttrycka sin läggning. Bilderna på Queertopias webbsida visar upp personer som verkligen vill synas och få uppmärksamhet. Frågan man då ställer sig är om dessa personer inte får räkna med omgivningens glåpord, föraktfulla blickar och om deras utsatta position inte är deras eget fel? Varför denna maskeradbal om man verkligen vill smälta in i övriga samhället. Queertopias webbsida

Vill ni läsa mer om festivalen kan ni göra det på denna artikel i SN:s fredagsbilaga.

Nu är inte festivalen och HBT-världen det intressanta i sammanhanget. Festivalen hålls i ett gammalt magasin som stod tom i Nyköping i många år. Magasinet hyrs idag av en förening som kallar sig Bergatrollen. När dåvarande kommunordförande, Jan Carle (M), satte sig vid förhandlingsbordet med representanter för Bergatrollen skedde det efter en lång ockupation av en ödebyggnad vid Skavsta flygplats. Med löfte om en egen lokal i centrala Nyköping avbröts ockupationen och ockupanterna erbjöds att hyra Magasinet för en kallhyra på 60 000 kronor per år. Ett löfte från ockupanterna var också att lokalen och föreningen skulle vara öppen för alla och fungera som ett allaktivitesthus för allmänheten.

Hur ser det då ut?

Jo, Bergatrollen som hyr och driver lokalen är allt annat än allmänhetens representanter och neutrala i sin politiska hemvist. Flera av de som driver stället har synts till i manifestationer och demonstrationer där både AFA och SUF medverkat. Flera av de som vistas i lokalerna har också synts i sammanhang där man stört ordningen när ett visst riksdagsparti försökt hålla torgmöte och med tanke på vilka mediala kretsar dessa Bergatroll har sin hemvist, så står svaret ganska klart.

Ockupationen som ledde fram till hyran av Magasinet leddes av personer på den yttersta vänsterkanten som nu figurerar i politiska sammanhang tillsammans med ljusskygga personer som tar varje tillfälle i akt att motarbeta demokratin. Undrar om Jan Carle (M) var medveten om detta när kontraktet med Bergatrollen skrevs?

Bergatrollen (klicka gärna in på blogg & foton så förstår ni)

Ockupantscenen (ett forum för husockupanter)

Motkraft (en sida för radikal aktivism med länkar till autonoma grupper och socialistiska nätverk)

Yelah (en anarkistisk och utomparlamentarisk vänsternättidning)

Om någon tror att Bergatrollens nya hemvist i Magasinet är för allmänheten och politiskt neutral, så tar de miste. Att Nyköpings kommun gav ockupanterna chansen att hyra in sig i denna byggnad visar att brott ibland lönar sig.


2 responses to “Queertopia

 • Bengt Held

  ”Bilderna på Queertopias webbsida visar upp personer som verkligen vill synas och få uppmärksamhet. Frågan man då ställer sig är om dessa personer inte får räkna med omgivningens glåpord, föraktfulla blickar och om deras utsatta position inte är deras eget fel?”

  Vad har du för människosym om du tycker folk ska acceptera trakasserier bara att de vill synas och klär sig annorlunda. Gäller samma sak för sd-politiker.

  ”Bilderna på sd-möten visar upp personer som verkligen vill synas och få uppmärksamhet (genom sin kritik mot ”massinvandring”. Frågan man då ställer sig är om dessa sd-personer inte får räkna med omgivningens glåpord, föraktfulla blickar och om deras utsatta position inte är deras eget fel?”

  Bengt

  Gilla

 • Naivtive

  Det verkar som det blir en lätt förvirring i bögiska leden ibland, tolerans mot att vara olika blir ett påtvingande att delta i deras exhibitionistiska utlevade. Och det betackar jag mig för, var och en till sitt.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: