Kantareller, blåbär och asiater

Av Pettersson

Våra skogar är fulla av rikedomar som kantareller, blåbär och andra godsaker. Pettersson har redan plockat massor av kantareller och njutit av dessa smörstekta och på varma smörgåsar.

Märkligt nog så måste vi importera arbetskraft när det ska plockas i kommersiellt syfte och då långt bortifrån. Varför inte arbetslösa i vårt land utnyttjas begriper jag inte. Får man tacka nej till jobb om man samtidigt lever på a-kassa eller försörjningsstöd? Var är alla skolungdomar?

En grupp invandrare som man aldrig ser gå och driva är de från bortre Asien, thailändare, vietnameser, kineser osv. De skaffar sig helt enkelt jobb trots språksvårigheter och kulturella skillnader.

Varför klarar de att göra det som kravmaskinerna från mellanöstern och Nordafrika inte kan? Skaffa sig ett jobb och bli etablerade i samhället. Varför är thailändare inte överrepresenterade i brottsstatistiken när araber och somalier är det?

-Pettersson tror det beror på kulturella skillnader. En del vill arbeta, försörja sig själva och vara hederliga – andra inte…

Tjugo kronor för en ask blåbär får anses vara ett fynd, mamma har plockat massor säger den duktiga flickan och hon är inte en hucklekärring säger Pettersson.

3 thoughts on “Kantareller, blåbär och asiater

  1. Stefank:
    Blir det som du förespår,kan man bara råda folk att lägga upp stora lager av Lingon,Blåbär och Hjortron..med tanke på framtida knapphet.
    Ska detta folkslag plocka bären,lär det inte bli överskott..framöver !!

  2. Utländsk arbetskraft till bär- och svampplockning anlitas endast av en enda anledning. Låga löner. Det som dessa bärplockare får betalt är bara en bråkdel av en svensk minimilön. Om man ens kan få en svensk att ge sig ut i skogen så skulle fackföreningarna sätta stopp för detta pga de usla lönerna.
    Gemene man är inte beredd att betala vad det skulle kosta att ha en svensk ute i skogen för den sylt och saft de köper i affären. Bär och syltföretagen drygar ju redan nu ut sina slutprodukter med ”konstitensmedel” och articifiella smakämnen då de tycker att det är ”för dyrt” att producera riktiga produkter.
    En burk sylt plockad av svenska händer och utan e-ämnen skulle kosta kanske 5 ggr så mycket mot vad det gör idag.

KommenteraAvbryt svar