Qatar

Av Pettersson som idag presenterar land nummer 16 i serien om hur ”fredens religion” islam behandlar kristna i olika islamska länder. Kristna valdes för att kristendomen är världens största religion och för att det är enkelt för var och en att jämföra med hur den ”intoleranta och rasistiska” kristna västvärlden behandlar muslimer som flyttat till väst med hur muslimer behandlar kristna runt om i världen.

Qatar – Nästan alla medborgare är muslimer och de flesta kristna i landet är utländska gästarbetare. Enligt konstitutionen skyddas religionsfriheten men utländska kristna får oftast bara träffas på angivna platser. Under 2011 deporterades flera gästarbetare på grund av kristen verksamhet. Att konvertera från islam till kristendom anses som apostasi och konvertiterna får utstå förföljelse från både familj och staten. 2011 blev ett år med oöverträffad social oro och befolkningen verkar mer öppna för förändring.

Nio av tio qatariska medborgare är sunnimuslimer och hör till den ortodoxa och puritanska riktningen wahhabismen, som dock utövas mindre strikt i Qatar än i ursprungslandet Saudiarabien; alkohol finns till exempel att köpa och kvinnor får köra bil. De religiösa ledarna har dock stort inflytande över utbildning och rättskipning och fungerar även som rådgivare åt regeringen.

Arkeologer har hittat spår av mänskliga bosättningar i Qatar från omkring 4000 f Kr. Landet har dock aldrig spelat någon historiskt framträdande roll. Dess fåtaliga invånare har levt på boskapsskötsel, pärlfiske och sjöröveri.

Tack vare oljeinkomster kunde Qatar efter andra världskriget gå från att vara ett av världens fattigaste länder till att bli ett av de rikaste. 1971 lämnade britterna Qatar och landet blev självständigt under emir Ahmad bin Ali Al Thani. Han avsattes året därpå i en oblodig kupp av sin kusin, som i sin tur störtades 1995 av sin son, den nuvarande emiren, schejk Hamad bin Khalifa Al Thani. Under honom har en viss modernisering och liberalisering av Qatar inletts.

Olja och gas, TV-kanalen al-Jazeera och värdskapet för fotbolls-VM 2022. Där är några av de företeelser det arabiska emiratet Qatar blivit känt för. Qatar utgörs av en halvö som sticker ut i Persiska viken från Saudiarabien. Här finns världens största naturgasfält, som beräknas kunna ge inkomster i 300 år framåt, och olja för 50 år till. Trots att en ny författning 2005 ger viss maktdelning är det i praktiken emiren som bestämmer allt. En viss uppmjukning av det auktoritära styresskicket har ändå skett på senare år, och kvinnorna är åtminstone formellt jämställda med männen.

  • Statsöverhuvud: Emir Sheik Hamadc
  • Folkmängd: 1,8 miljoner
  • Kristna: 90 000 (gästarbetare)
  • Huvudreligion: Islam
  • Statsskick: Emirat

Tidigare länder i serien: Afghanistan, Saudiarabien, Somalia Iran Maldiverna Uzbekistan Jemen Irak Pakistan Nigeria Mauretanien Egypten Sudan Turkmenistan  Tjetjenien

Källor: Open Doors, Landguiden, m.fl.

KommenteraAvbryt svar