Black Cobra lägger ned

Av Pettersson

Det kriminella nätverket Black Cobra försvinner. I ett första steg läggs den skånska moderavdelningen ner. Tröjorna med ormsymbolen samlas in och flera hundra gängkriminella står utan tillhörighet.

Nedläggningen är ett fullt medvetet beslut från Black Cobras högsta ledning. Flera toppmedlemmar har hoppat av den senaste tiden. Bland dem en av männen som tog nätverket till Sverige, och som i hårdlanserade värvningskampanjer delade ut gängfärgerna – tröjor med en anfallande kobra. Både polisen och Black Cobra själva säger att cirka 200 medlemmar i Skåne nu står utan gängfärger. Men precis som när nätverket etablerades börjar nedmonteringen i söder. Avdelningarna i städer som Stockholm, Uppsala och Eskilstuna finns kvar ytterligare en tid.

Ett skäl är att de avdelningarna har många medlemmar som sitter på anstalt och avtjänar straff. I fängelset är det, än så länge, en extra trygghet och status att ha ett gäng i ryggen. Det anser man sig inte ha rätt att rycka bort i ett slag.

– Pettersson tror det när han ser det men glöm inte det som ljugmedia glömde i artikeln ovan, de borde ha skrivit att gänget består av kriminella invandrare.

Läs tidigare inlägg om Black Cobra HÄR.

Black Cobra grundades år 2000 i Roskilde av irakiska invandrare men idag kommer medlemmarna från många olika länder, bland annat Iran och forna Jugoslavien. Enligt domar mot personer i grupperingen sysslar man huvudsakligen med narkotikahantering, utpressning, beskyddarverksamhet och bedrägerier. Även grova stölder, misshandelsfall och skattebrott i form av cigarettinförsel knyts till personer i gänget.  

Fakta: 2005 började etableringen i Sverige, först i Malmö och i augusti 2009 bekräftade Stockholmspolisen att Black Cobra hade etablerat sig även i Stockholms södra förorter. Medlemmarna ska främst ha rekryterats i samband med bränderna och upploppen i Rinkeby och Tensta december 2008. Sedan dess har Black Cobra spridits över stora delar av landet med starka fästen i Helsingborg och Stockholm.

1 thoughts on “Black Cobra lägger ned

KommenteraAvbryt svar