Journalisternas partisympatier

Av Pettersson

Att Sveriges journalister inte är som andra det vet vi som följer nyhetsrapporteringen.

Hela 41 % tycker att Miljöpartiet är det bästa partiet enligt en ny undersökning från JMG vid Göteborgs universitet. Inget parti har haft så stor andel sympatisörer sedan undersökningarna startade 1989. Sympatierna för Miljöpartiet har ökat med 19 procentenheter sedan förra undersökningen 2005. Näst populäraste parti bland journalisterna är Vänsterpartiet med 15 procent, följt av Socialdemokraterna och Moderaterna på 14 procent vardera, Folkpartiet på 7 procent, Centerpartiet på 4 procent, Kristdemokraterna på 2 procent och Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ på 1 procent vardera.

De rödgröna får tillsammans 70 % av journalisterna och är alltså kraftigt överrepresenterade jämfört med hur svenska folket röstar.

På Sveriges Radio är det ännu värre, där sympatiserar 54 % med MP. Därefter följer Sveriges Television med 52 procent, kommersiell radio/tv med 45 procent, morgontidningar i storstad och kvällspress med 40 procent vardera, landsortspress 38 procent och populärpress 34 procent.

Inom public service (Sveriges Radio, Sveriges Television) sympatiserar över 80 procent med de rödgröna partierna (S, V och MP) medan motsvarande andel i storstädernas morgontidningar är drygt 60 procent.

Pettersson säger att inget är nytt under solen – det märkliga är att de kallar sig opartiska utan att rodna.

 Journalisternas partisympatier

9 thoughts on “Journalisternas partisympatier

  1. Ska inte journalister rapportera verkligheten? ska de på något vis vara opinionsbildare? Jag kräver av denna grupp att de speglar allmänhetens tycke och smak och inte för fram sitt eget tyckande som förmodligen är inlärt från någon humanistisk utbildning

  2. Därför tryckte jag för länge sedan på några knappar på min Radio och TV,som det står ”OFF”
    på…
    Numera trycker jag på knappar som det står ”AN”
    på,och får in fantastiskt sköna program och nyheter från hela Europa…
    Prova gärna själv med ASTRA,som redan i morgon strålar ut alla sina program över Digital
    HD-bild…
    Betr.”svenska journalisternas”partisympatier, kom jag att tänka på ett tyskt ordspråk som lyder:
    Der nicht wirt,wirt Wirt
    Wirt =en som står och tappar Bier i glasen,i sin Bierkneip…(schapp)
    I Sverige blir de tydligen radskrivare på nån tidning !!

  3. Inte förvånande som de ljuger, vinklar, censurerar, pixlar fy faan landets klart sämsta yrkeskår. De är bara värda förakt.

  4. Vad det visar är att den rödgröna sörjan inte har några politiker som går hem i stugorna. Men visst är det så att rödgrön sörja mestadels är brun, och det är mycket brunt i den politik man försöker med.

  5. Den obundna svenska pressen. Sedan svär man över att att det är kapitalisterna som styr media, och några försöker att få det till att det är judarna, senast en pajsare i något ämne jag hade skrivit om.
    Jag fruktar att det är 100 % de strävar efter, men varför kan inte ägarna ställa krav att de ska ha samma huvudvärderingar som tidningarna har. Jag tror faktiskt att alla vänstertidningar har det så, och alla fackliga och på annat sätt partiska tidningar tidskrifter och annat mediafolk. Vore det den andra vägen, så skulle man idag kraftigt verka för att folk med vänstersympatier skulle kvoteras in. Det är något vi kan be SD: s ledning att börja med. De är ju så vitt jag kan se de mest underrepresenterade. Det finns många inom bloggosfären, som är långt bättre än dessa kulturmarxister. I det fallet hade Anders Behring Breivik helt rätt. Vilket ju denna undersökning bevisar.Det är ju underligt att man med så mycket stöd från media, inte har lyckats nå en kraftig majoritet i Riksdagen och lagt beslag på taburetterna för evärdelig tid.

Kommentera