Flyktingbarn försvinner

Av Pettersson

Många asylsökande barn och ungdomar försvinner i landet. Östergötland är inget undantag. Men polisen gör inget.- Vi drar inte igång någon utredning om det inte finns misstankar om brott, säger Anne Sjö, tf chef på utlänningsroteln.

Att ensamkommande asylsökande barn försvinner i Sverige är ingen nyhet.

– Det är ganska vanligt att de drar från sitt boende när de får ett avslag från Migrationsverket, säger Anne Sjö.

Den senaste tiden har Norrköpingspolisen rapporterat om flera polisanmälningar om att flyktingbarn har försvunnit från boenden. Men Anne Sjö upplever inte att det har varit någon ökning på sistone.

Enligt Migrationsverket har fem barn i länet rymt, hittills i år. Två av dem har kommit tillbaka medan tre är spårlöst försvunna. I landet har totalt 81 ensamkommande barn avvikit under året varav 68 fortfarande är borta och eftersökta.

– Den allra vanligaste orsaken att de avviker är att de ska åka tillbaka till ett så kallat Dublinland, (det vill säga att de inte kan söka asyl i Sverige eftersom de redan sökt asyl i ett annat EU-land), säger Rickard Appelberg, chef på Migrationsverkets mottagningsenhet Hallonbergen.

Någon utredning hos polisen görs inte när det handlar om flyktingbarn som försvinner efter att ha fått avslag hos Migrationsverket. När en anmälan kommer in skrivs den in i polisens efterlysningsregister.

– Vart ska vi leta? Till skillnad från svenska barn så har till exempel flyktingbarnen sällan något kontaktnät. Finns det däremot misstankar om brott så behandlar vi det som vilket annat ärende som helst, säger Anne Sjö.

På andra ställen i landet har det funnits signaler om att ensamkommande flyktingbarn som har försvunnit har utnyttjats, bland annat sexuellt.

– Om ett flyktingbarn försvinner utan att ha fått avslag tar vi det på större allvar, berättar Anne Sjö.

Några misstankar om människosmuggling finns inte bland de försvunna flyktingungdomarna i länet. I de fall som polisens utlänningsrotel just nu har på sitt bord har ungdomarna fått avslag på sin asylansökan eller att de fått beslut om att de blir ett så kallat Dublinärende.

Det är betydligt fler barn, som är här med sina familjer, som försvinner och som ingen vet var de är. Hittills i år har 407 barn i familjer avvikit, enligt Migrationsverkets siffror.

Här har PK sina papperslösa – människor som fått avslag och befinner sig i landet illegalt och har fackförening och fri vård på andra människors bekostnad säger Pettersson.

Folkbladet

5 thoughts on “Flyktingbarn försvinner

  1. StefanK:
    Undrar om en inte stor del av ”dom”,är på väg till”landet Absurdistans”,mest invandrarvänliga län o. område…-Sörmland..
    Här får de gratis vård och kärlek från de gästvänligt rödkindade sörmlänningarna.Därtill ställer dessa gärna sina få lägenheter,till deras förfogande..
    F.ö flyttade en av Pettersson`s flitiga kommentatorer,nyligen frivilligt ut från Nyköpings Ghetto,enbart av kärlek till sin nästa..
    Sen påstår elaka tungor,att dessa stackars skäggprydda barn,har sina anhöriga i landet redan innan de anlänt !!
    Nåja,må vara som det vill,men efter ”barnens” byråkratiska och obligatoriska utbildning,hur man lättast lurar till sig mesta möjliga förmåner,fortsätter de sin vandring mot Nyköping,Katrineholm m.fl.välsinnade och för mångkultur trånande orter….
    T.o.m Malung som ligger väl undangömd,som en av jordens ödsligaste platser,har dessa kreativa ”pensionsräddare” och zigenare, lyckats finna på kartan..ooootroligt

  2. Lite O.T. men det finns inga ”vi” och ”dom”, bara ”vi” rapporteras glatt från SN:s redaktion.
    http://www.sn.se/bloggar/chefredaktoren/1.1378928?blogPostAction=view_post&postingId=19.419432
    Det innebär att många av ”oss” inte vill eller kan integreras i det svenska samhället och självklart inställer sig den delikata frågan. Då borde även ”vi” etniska svenskar kunna råka ut för rasist- och hatbrott. Förut har det bara varit ”dom” som drabbats av detta brott och ”vi” som alltid utsatt ”dom” för det.

  3. Kan det möjligen vara så att de försvunna barnen inte är familjernas egna, utan barn till släktingar och vänner som väntar i hemlandet på att barnen plötsligt dyker upp i Sverige under en annan identitet, söker asyl och inväntar att familjen får anhörigstatus?
    Det finns nog många skäl till att så många asylsökande anländer utan någon form av id-handling.

  4. Det är konstigt först är det ett jävla daltande och dem är bara barn och måsta ha alla möjliga fördelar. Sen försvinner dem och då plötsligt är det ingen som bryr sig. Jag får liksom inte ihop det.

Kommentera