Hanne Stjärne vill öka mångfalden på SVT

JOURNALISTIK. Hanna Stjärne tillträdde i förra veckan som ny VD på Sveriges Television. Hennes första inriktningsbeslut som VD togs på tisdagen: SVT ska öka mångfalden i personalen.

Vad vill du förändra på SVT?

– Jag kommer att börja med att lyssna på medarbetarna och därför har jag skickat ett mejl till personalen och bett dem komma med synpunkter och funderingar. Det finns många kloka och många erfarna personer här och jag vill ha allas hjälp för att kunna göra ett så bra jobb som möjligt. De har en månad på sig att mejla, och jag har redan fått ett antal mejl, säger Hanna Stjärne.

Men har du inga egna idéer eller tankar på vad du vill förändra?

– Jo, det har jag förstås och därför har företagsledningen i dag [på tisdagen reds anm] fattat ett beslut om att öka mångfalden på Sveriges Television. SVT har länge arbetat med jämställdhetsfrågorna bland annat i rekryteringen och nu är nästan hälften av de anställda kvinnor. Bland cheferna är flertalet kvinnor. Nu vill vi förbättra mångfalden.

-Pettersson tycker att det kanske finns viktigare saker att titta på för Stjärne, som till exempel journalisternas opartiskhet. Inom public service (Sveriges Radio, Sveriges Television) sympatiserar över 80 procent med de rödgröna partierna (S, V och MP) medan motsvarande andel i storstädernas morgontidningar är drygt 60 procent.

Det pågår år efter år och SVT kallar sig opartiska utan att rodna…

Journalisten

För övrigt skickade jag en fråga den 19/1 på morgonen till SVT angående serien Fosterland och opartiskheten där men de har inte haft tid att svara ännu.

8 thoughts on “Hanne Stjärne vill öka mångfalden på SVT

  1. Ja det första hucklet kommer snart att sitta som nyhetsuppläsare
    dom finns ju redan bland matprogrammen.

  2. Definiera ”Mångfald”.
    Politisk eller etniskt …..?
    Självklart är det de gamla ras kortet igen, anställ då flera araber om ni vill.
    Vem bryr sig.

  3. Ja men det är ju lysande. Nu ska hon alltså rekrytera folk med lite andra partisympatier än MP och V för att öka mångfalden. Eller vad avses?

  4. ”Bland cheferna är flertalet kvinnor. Nu vill vi förbättra mångfalden.” jajamensan nu skall det rekryteras män, eller hur?
    Det blir intressant att läsa den första annonsen där man förordar män eftersom det är färre män….. eller är det en förbättring av mångfalden om man anställer ännu fler kvinnliga chefer? Finns säkert genusperspektiv också som motiverar . . .

Kommentera