Landstinget igen…

Av Stefan K

Ni som följt debatten vet säkert att Landstinget Sörmland ”går i bräschen för att ge fri vård till illegala invandrare”.

Vi får ständigt höra att vård är en mänsklig rättighet. Det är den givetvis, men är det en mänsklig rättighet att den ska vara fri för personer som befinner sig illegalt i ett land?

I dagens SN nås vi av två överraskningar:

En skrivelse som Landstinget skickat till regeringen, där man kräver en lagstiftning om vård till illegala invandrare, är undertecknad av sex av de åtta Landstingspartierna. Bara SD och M har ställt sig utanför denna. Ni som följde Landstingsmötet tidigare i år, där just rätten till fri vård för illegala invandrare avhandlades, kunde höra hur moderaten Magnus Leivik inte ville gå på ordföranden Åsa Kullgrens linje. I dagens SN har tydligen Magnus Leivik svängt och säger så här: ”Jag har drivit frågan om papperslösas rätt till vård i två år, då det handlar om att göra något gott och meningsfullt i livet. Skrivelsen om att flyktingar som tagit sig till Sverige på illegal väg måste bevisa att man är stadigvarande i länet ogillar jag, då alla ska ha rätt till vård”. Undrar ni varför Leivik inte skrev under Landstingets skrivelse till regeringen, om beslutet har att göra med moderaternas vikande opinionssiffror eller om ni har andra frågor kan ni ju alltid kontakta Leivik och fråga. Skattebetalarna är säkert intresserade.

Det andra avslöjandet i dagens SN handlar om vilken vård som ska ges gratis till illegala invandrare. Det har ju hela tiden hetat att endast akut vård ska ingå i detta, men nu får vi läsa att bl.a. cancerbehandlingar och hjärtoperationer ska finansieras av oss skattebetalare. Vill ni vet om detta verkligen stämmer kan ni kontakta Åsa Kullgren (S) och fråga.

Om ni ändå håller på, kan ni kontakta artikelförfattaren Tommy Kägo och be honom rätta till faktarutan i högerkant på artikeln. Illegala invandrare tillhör knappast den kategori som påstås, utan de som omfattas av hans exempel ges asyl i det europeiska land som tar emot flest och är generösast i sina bedömningar. Ni kan ju alltid länka till MigiLeaks som åter slagit upp sina portar till allmänt beskådande. Kägos uppgifter står i artikeln…

…som givetvis inte finns på SN:s webbilaga så att läsarna kan kommentera. Därför får ni den på bild istället.

Ps. Är ni missnöjda med politikernas sätt att agera i frågan ska ni ha i åtanke att sju av åtta partier vill ge fri vård till personer som befinner sig illegalt i landet, men inte till våra egna ekonomiskt utsatta grupper, så som fattigpensionärer, hemlösa, arbetslösa, ensamstående mammor etc. De får betala vad det kostar och inte sällan med hjälp av familj, släkt och vänner. Ha också i åtanke att Landtinget Sörmland brottas med dålig ekonomi och besparingar.

KommenteraAvbryt svar