Arabiska patienter tillåts röka på sjukhuset

Av Pettersson

Hässleholms sjukhus är helt rökfritt men det förekommer undantag för svårt skadade patienter. Av humanitära skäl kan rökning tillåtas på enskilt rum, uppger sjukhuschefen Ewald Ornstein. I samband med att krigsskadade libyer vårdats på sjukhuset i Hässleholm har Kristianstadsbladet fått uppgifter om att patienter tillåts röka på enskilt rum och i uppehållsrum, något som blivit ett arbetsmiljöproblem för personalen.

Ewald Ornstein bekräftar att undantag från principen hälsofrämjande och rökfritt sjukhus kan förekomma.

– Oavsett patienters härkomst kan det finnas humanitära skäl då vi ibland gör undantag, säger han.

Något han inte har några problem med att förklara och personligen försvara, eftersom det handlar om svårt sjuka patienter.

Hur ofta inträffar det? – Det kan röra sig om en, två gånger om året. Och det är på enskilt rum och om det inte är tekniskt möjligt för patienten att röka på balkongen. Naturligtvis ska det ske med hänsyn till andra patienter, till personal och så vidare, säger Ewald Ornstein.

Är det vanligt att sjukhus runt om i landet gör avsteg från principen rökfritt sjukhus? – Jag kan inte svara på det, vi har förmodligen inga uppgifter om det, svarar Marianne Granat, projektchef på hälso- och jämställdhetssektionen på Sveriges kommuner och landsting.

Är det rimligt att anta att andra sjukhus gör på liknande sätt? – Jag kan tänka mig att det finns liknande avsteg, att man just i den stunden det är aktuellt gör ett undantag. Att även om det inte är fastställt att undantag får göras, så kan det nog förekomma, säger Marianne Granat.

Något även Heléne Askebro på samma sektion instämmer i. – Det handlar inte om att sjukhus har rökrum, utan vid till exempel vård i livets slutskede, det vill säga i väldigt speciella fall kan det förekomma, säger hon

-Pettersson säger bara jävla kravmaskiner. De orkar slåss i baren (HÄR)men inte gå ut och röka. Kan inte någon med civilkurage tala om att detta är Sverige, vill de röka inomhus på ett sjukhus får de åka hem.  

4 thoughts on “Arabiska patienter tillåts röka på sjukhuset

  1. JerkaB tack för att du delar med dig av din upplevelse av likvärdig behandling av alla medborgare i Sverige. Allas lika värde??? Det finns inte på kartan och om det du beskrev skulle vara motsatt då jävlar hade det blivit rubriker.

    När man ligger på sjukhus kan man inte så lätt protestera och personalen väljer ofta att titta bort och låtsas inte se för det är enklast 🙁
    Eva-Marie

  2. Jag låg på sjukhus under en vecka efter en rätt j-g operation, mycket problem efter operationen..
    Jag delade rum med tre andra, tvärs över korridoren en arab i enkelrum och med mängd av harkelspråkande besökare som inte alls respekterade besökstiderna. Han hade dessutom egen toalett, en som jag tvingades frekventera när jag plötligt började må dåligt och rummets ega toa var upptagen..
    En timme efteråt kom det upp en STOR skylt på dörren ”PRIVAT”

  3. Men att dessa utvalda ehrengäster,i ett tillstånd av posttraumatiskt stressyndrom,får denna extra förmån är helt i linje med shairalagen..
    Nu skall vi infödingar inte var ”förtrödna”,för denna lättnad i regelverket..rökningen kan ju rent av påskynda insomnandet !!

  4. minsynpasaken – Sverige, Europa, världen – Jag är en 45-årig man som startat en blogg för att på detta sätt kunna dela mina åsikter om frågor som berör mig starkt - och just nu är det invandring, mångkultur, integrationsfrågor, frågor om lag och rätt, politik och om det samhälle vi lever i. Förhoppningsvis får jag någon/några läsare. Du kan nå mig på e-postadressen nissenissesson@ymail.com
    Nisse skriver:

    Ve den arme svensk som skulle ge sig till ofoget att röka på sjukhuset… /Christian

KommenteraAvbryt svar