Kommunal vill rädda glesbygden med nysvenska barn

Av Stefan K

Fackförbundet Kommunal har i sitt senaste nummer av medlemstidningen Vision en artikel om de ensamkommande flyktingbarnens vikt för glesbygden.

“I många glesbygdskommuner ger ungdomarna både nya arbetstillfällen och ett viktigt ekonomiskt överskott”. Så inleds artikeln som vill få medlemmarna att ta till sig Europas mest extrema flyktingpolitik, genom att belysa det ekonomiska aspekterna. Richard Svanegård på Migrationsverket säger mycket riktigt att det slagits nya rekord i antalet ensamkommande barn de senaste tio åren, men påstår samtidigt att han inte har någon förklaring. Häpp!

Symptomatiskt är att just små kommuner har de flesta platserna och så nämner man bl.a. Övertorneå där kommunalrådet Henric Barsk säger att mottagningen varit ett jättelyft för kommunen, inte minst ekonomiskt. Runt 40 anställda finns kring verksamheten som är helt finansierad av staten. I artikeln sägs mycket riktigt att kommunen får 1 900 kronor per barn och dygn, men förmedlar bara lite snabbt att det finns ytterligare ersättningar till kommunen, utan att gå in på vilka och hur höga de är. På petterssons kan vi berätta att det förmodligen rör sig om ytterligare 14 000 kronor per barn och dygn som vi snälla skattebetalare bistår med.

Stefan K som själv är född och uppvuxen på landsbygden ställer mig helhjärtat bakom alla de som kämpar för en levande landsbygd och att även glesbygderna ska få del i alla satsningar som görs (de få satsningar som görs), men att med skattepengar köpa sig arbetstillfällen med hjälp av bluffande asylsökande barn från Somalia och Afghanistan kan aldrig vara rätt väg att gå. Finns pengarna hos staten, kan man lika gärna lägga dem på vården, skolan, omsorgen och skapa nya arbetstillfällen inom de sektorerna. 2010 kunde man läsa denna artikel från just Övertorneå. Som vanligt får de äldre stå tillbaks.

Lite fakta på slutet: Nytt rekord kommer att slås i år, då över 3 000 ensamkommande barn väntas till Sverige och Migrationsverket spår att upp till 3 300 kommer att söka asyl under de närmaste åren. Detta lär föranleda en ny lag som tvingar alla kommuner att ta ansvar, vare sig man vill eller har råd. Samtidigt läser vi nästan dagligen om besparingar och nedskärningar inom välfärdens alla områden och detta från kommuner runt om i hela landet. Snacka om prioriteringar!

Källa: Tidningen Vision (Ps. Det finns ett kommentarsfält, men i nuläget finns inga kommentarer. Kan det bero på att medlemmarna inte sympatiserar med artikeln? De medlemmar som drabbats hårt av nedskärningar och hög arbetsbelastning de senaste åren.)

5 thoughts on “Kommunal vill rädda glesbygden med nysvenska barn

 1. Because NORWAY started doing age dental testing, their unaccompanied minors dropped 90% and now they all come to Sweden.

  Swedish authorities are FUCKING RETARDED. There is an entire underground railroad of this shit, they talk about the ‘best countries’ to go to get the most from us. They are rarely minors.

 2. Hela den här affärsidén från kommuner att man skapar jobb helt med statliga skattepengar, utan att producera nåt av värde, kommer att bli Sveriges undergång, sanna mina ord.

 3. Jag håller nästan andan här i Lindesbergs kommun. Nu är det dock så att Ldbg under flera års tid redan tagit emot ca hälften av alla “flyktingar” som kommit till Örebro län, så att problemen nu efter 9 år riktigt börjat hopa sig (brist på lägenheter osv). Några politiker har träffat både landshövdingen och div höjdare på Migrationsverket i Stockholm. Utan gehör förstås, det var givet från början.

  Nu fattas det bara att Ldbg skriver kontrakt med Migr även gällande “ensamkommande flyktingbarn”. Herren förbarme oss.

  Det har ryktats på en av småorterna kring staden att en fuffens fastighetsägare redan håller på och förbereder plats. Men jag kan inte hitta något protokoll från byggnadsnämnden där den berörda fastigheten skulle få omvandlas till boende. Så det går inte att bekräfta på den vägen. Det lär ha samlats in en protestlista som lämnats hos den lokala Migrationsenheten som sägs först ha nekat men sedan erkänt kännedom om planerna.

  Jag har dock inte lyckats få fram någon pålitlig källa och har i alla fall just nu ingen lust att själv kontakta Migr. Så vi får se.

  Men jag vet att det finns några lokalpolitiker som redan för några år sedan vurmade stort för den här sortens “lönsam” verksamhet.

Kommentera