Ökat stöd till Nordafrika

Av Stefan K

Regeringen tar svenska skattepengar och ökar biståndet till Nordafrika med 120 miljoner.

”Vi ska fortsätta att kämpa för demokrati och mänskliga rättigheter”, säger biståndsminister Gunilla Carlsson (M).

Därmed uppgår biståndet till de Nordafrikanska länderna till 350 miljoner kronor och detta sker genom en omfördelning. Vilka andra områden som får se biståndet minska står inte, men kritiken ligger i att detta bistånd används till länder som är rikare än traditionella svenska biståndsländer.

Gunilla Carlsson medger att det finns en risk i att bistånden används till partier med en annan kvinnosyn än den svenska. Att de kan användas till partier som bygger på strikta islamistiska regler med stöd av islamistiska fundamentalistiska grupper som vill sprida sin lära till det närliggande Europa, verkar inte bekymra.

Källa: SvD

Fakta:

  • Sverige når i år upp till sitt mål på 1% av den beräknade bruttonationalinkomsten, vilket innebär 35,8 miljarder.
  • 5,5 miljarder av dessa räknas bort till förmån av exempelvis kostnader för asylsökanden från 3:e världen.
  • Center For Global Development mäter hur världens rikaste länder bidrar till utvecklingen i u-länderna. Sedan 2009 toppar Sverige den listan.
  • Sedan 2007 har Sverige minskat på antalet länder som får bistånd:
  1. 57% av biståndet går till dessa länder: Burkina Faso, Etiopien, Kenya, Mali, Mocambique, Rwanda, Tanzania, Uganda, Zimbabwe, Bangladesh, Kambodja och Bolivia.
  2. 23% av biståndet går till dessa länder: Burundi, DR Kongo, Liberia, Sierra Leone, Somalia, Sudan, Afghanistan, Östtimor, Irak, Gaza, Colombia och Guatemala.
  3. 9% av biståndet går till dessa länder: Albanien, Bosnien-Herzegovina, Georgien, Kosovo, Makedonien, Moldavien, Serbien, Turkiet, Ukraina och Vitryssland.
  4. Övriga 11% går till länder där biståndet sakta fasas ut: Botswana, Namibia, Sydafrika, Indien, Indonesien, Kina och Vietnam samt ett antal länder där man stöder demokrati och mänskliga rättigheter.

2 thoughts on “Ökat stöd till Nordafrika

  1. En del av dessa investeringar får ses som en form av Reklam för landet ”Absurdistan” Kanske rent av på sikt kan göra,att en flytt till Nord-Europa blir intressant för bidragstagarna..
    Men nog förvånas man av att länder som Turkiet (Enl.senaste siffror ett av dem som visar på en verkligt positiv tillväxt),Sydafrika,Serbien och till diktaturen Vitryssland !!
    Men har man som landet ”Annorlunda”,behov att vilja ställa sig först i kön,så förvånar det egentligen inte…
    Kortar man pensioner och höjer avgifter inom sjuk och hälsovård ytterligare,kan man ju även stödja Al-Quida, Brödraskapet,och Salafisterna kommande år…

KommenteraAvbryt svar