Tillväxtvärk

Av Pettersson efter tips

Inför valet 2006 beskyllde borgarna Göran Persson för att han låtit regeringskansliet växa med 1000 personer till miljardkostnader. Nu har vi haft en alliansregering i fem år och regeringskansliet har vuxit med ytterligare 1 000 personer och av löftena om förenklingar och minskad byråkrati blev inget.

– Pettersson undrar hur många 100 000 femhjulsåkare vi skulle kunna använda till något annat om och när arbetskraftsbristen slår till och det märkliga är att dessa pappersproducerande femhjulsåkare ofta tjänar mer än de som gör jobbet i vården, omsorgen och på skolorna.

Behöver vi exempelvis ha en statlig alkoholsortimentsnämnd? Vet ni om att hundratals offentliga chefer i augusti testar julbord för de anställda på betald arbetstid samtidigt som de påstår sig ha mycket att göra?  Kan inte migrationsverket minskas med 90 % så kan samtidigt många andra institutioner minska i motsvarande grad.

Tänk om någon seriöst kunde titta på exempelvis 195o och 1960-tal då vi hade en stadig högkonjunktur och lägre eller samma skatter som omvärlden. Då byggdes det vägar och hus överallt, det fanns polis och skolor i varje by och ordet vårdkö var inte uppfunnet. 1969 kom Palme, den offentliga sektorn började växa, skatterna höjdes gång på gång och kriserna kom som ett brev med posten.

Kommentera