De hjälper papperslösa med vård

Av Stefan K

Gratistidningen Metro berättar idag om det ideella nätverket Rosengrenska/Röda korset som ger papperslösa vård.

När reportern besöker byggnaden i Göteborg där nätverket håller till är hundratalet människor samlade i väntan på vård. På mottagningen som inte ens hemlighålls finns läkare, psykiatriker, tandläkare och vårdstudenter, alla jobbandes ideellt för att ge de papperslösa fri vård.

En av de vårdsökande är en 25-årig kurd som berättar att han kom till Sverige 2005, men som efter flera avslag skulle utvisas 2009. Han accepterade inte detta, utan har levt gömd och flyttat runt i landet. Idag mår han så dåligt att han börjat tappa håret.

Källa: Metro

Länk till Rosengrenska

2 thoughts on “De hjälper papperslösa med vård

  1. Detta med fotoförbudet för att inte avslöja barn till illegala invandrare är nog det jävligaste jag läst och det säger inte lite det.
    Skickade ett mejl till den ansvarige, men fick tillbaka ett autosvar om att hon befann sig på semester och återkommer 5/12.
    Kanske det hettat till under röven?

  2. Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
    Varg i Veum skriver:

    När man läser detta om att i Sverige behöver inte ens sjukstugor som dessa hållas hemligt, dvs polisen kan, om viljan fanns, gå och plocka illegala invandrare när som helst. Då blir ju den här historien med fotoförbud på barn som firar lucia på en skola mycket märklig.

    Vad vill rektorn uppnå med förbudet egentligen? Låtsas vara medmänsklig?

KommenteraAvbryt svar