Krävs på skatt – 15 år efter sin död

Av Pettersson

Rune Kjellberg har fått ett krav på en skatteskuld på 109 kronor. Men han har varit död – i 15 år.  – Jag kunde inte sova efter att jag fått brevet, säger hans änka Dagmar Kjellberg.

Rune och Dagmar Kjellberg flyttade med sitt plastföretag till Bispgården på 1970-talet och har arbetat i hela sina liv. Men 1996 avled Rune. Det tog ett par år innan bouppteckningen var klar. Företaget har sålts och finns fortfarande kvar i Bispgården. Sedan dess har livet rullat vidare och Dagmar ”Daggan” Kjellberg har kämpat på. Men för ett par dagar sedan fick Rune Kjellbergs dödsbo en betalningsuppmaning på en restskuld på 109 kronor från Skatteverket.

 – Jag blev arg, lessen och besviken. Vi har skött oss och betalat skatt i hela våra liv och så händer något sådant här. Det var tur att jag inte fick en hjärtinfarkt. Jag har problem med hjärtat, säger hon.

 Det har börjat med att det fattades 37 kronor på Runes skattekonto. Men Skatteverket skickar inte ut räkningar på belopp som understiger 100 kronor. Runes skuld har tickat på och ränta har lagts på ränta tills summan nu har överstigit 100 kronor.

 – Det måste finnas viktigare saker för Skatteverket att göra än att syssla med sådan här smås skulder, säger Daggan Kjellberg.

 Även om det är en lite summa har hon ingen lust att betala.

– Det är en principfråga, säger hon.

 Efter att hon har fått betalningsuppmaningen har hon inte kunnat sova. Tankarna om skulden har gnagt.

 – Jag tycker att Skatteverket borde visa lite hänsyn, säger hon.

 Hon säger att det är tur att brevbärarna vet att Rune bott där tidigare. Annars hade betalningsuppmaningen inte kommit fram.

 Hon har varit i kontakt med Skatteverket. Men tjänstemannen som hon pratade med sa att skulder inte ärvs. Därför kommer skulden att skickas vidare till Kronofogden, berättade tjänstemannen.

– Petterson anar att kronofogden kommer att få vissa problem att driva in pengarna…

Östersundsposten

4 thoughts on “Krävs på skatt – 15 år efter sin död

  1. Bara driva det här målet kostar betydligt mer. Det bryr sig tydligen inte det förståndshandikappade skatteverket om. De skulle åtalas för slöseri med allmänna medel.

  2. Jag vet inte om jag ska skriva löjligt eller skrämmande?

    Har hon varit i kontakt med Skatteverket skulle de ju omedelbart tagit bort denna löjligt låga summa, men Anders Borg och Fredrik Reinfeldt vill väl ha in så mycket pengar som möjligt till sina pågående ”projekt”!

  3. Dagens samhälle…
    Värre att inte betala skatt än att mörda någon juh. Staten lurar dig hela tiden, men försöker du komma undan femtioöre så är det ajöss.

Kommentera