Socialdemokraternas rekordlåga siffror – SD överlägsna

Av Pettersson

Det är tufft för Socialdemokraterna i hela landet och Skåne är inget undantag. Både riksdagsvalet och regionvalet sjunker stödet för S, men man ser att det lokala förtroendet för S är större än för riksdagspolitikerna. Så var det även i valet 2010, men skillnaden är större nu ett år senare.

Miljöpartiet har medvind i Skåne – nästan en fördubbling sedan valet. Skåne är generellt en ganska borgerlig region, och MP har sedan valet brutit det rödgröna samarbetet och lockar därför både en del från Centerpartiet, som ligger rekordlågt och från Socialdemokraterna. Man kan också förmoda det förstärkta stödet kommer av att man nu har ett språkrör, Gustav Fridolin, från regionen.

Skåne är traditionellt Sverigedemokraternas starkaste fäste, och de är i Skåne tredje största parti. Man ser att det är främst unga män som röstar på dem och att dessa anser att flykting- och invandrarpolitiken är viktig.

Bara drygt hälften av väljarna har koll på planerna på en storregion, och de är i huvudsak negativa till projektet efter de fått information om det. Men samtidigt visar de stor förståelse för varför man ska genomföra ett sådant projekt.

Drygt en tredjedel av skåningarna tror att Skånes framtid avgörs i Stockholm, lika många tror att den avgörs i Skåne. Bara nio procent tror att den avgörs i EU och två procent i Danmark. Det visar att folket tror sig kunna påverka både sin närtid och sin närhet, vilket är väldigt positivt.

Bortsett från vad du röstar på, vilket av de politiska partierna tycker du driver denna fråga bäst just nu?

 

KommenteraAvbryt svar