Svensk industri jagar ingenjörer i Serbien


AV Petterssonn  

1965 öppnades ett svenskt rekryteringskontor i Belgrad och arbetslösa jugoslaver strömmade till den svenska industrin. Nu jagar företag kompetens där igen, trots att hundratusentals svenska ungdomar går utan arbete.

”I Sverige har vi ett stort problem.” Orden studsar mellan hotellmatsalens väggar, utan att synbart beröra den uttryckslösa församlingen. I mitten av rummet står västeråsaren Björn Nordén. Runt honom, vid två avlånga bord, sitter sexton serbiska ingenjörer. En tolk översätter.

Vi har en stark teknisk industri, och våra företag behöver ingenjörer. Men istället väljer många ungdomar att bli hårfrisörer och sportfiskeguider, fortsätter han.

En hästspark mot svensk utbildningspolitik. Han talar entusiastiskt, närmast överdrivet, men inte ens med yviga gester förmår han bära ironin genom tolkens filter. Reaktionerna uteblir, och bara skramlet från hotellköket bryter tystnaden.

– Pettersson undrar om det är den ingenjörsbristen som regeringen försöker lösa med analfabeter och fåraherdar från Somalia och Afghanistan?

E24


4 responses to “Svensk industri jagar ingenjörer i Serbien

 • Bosse S

  Det finns visst kvalificerad arbetskraft i massor att tillgå i Sverige.
  Skillnaden här är ju att man vill ha folk som är i beroendeställning och arbetar för slavlön.
  Arbetgivarna vill inte ha något ansvar för egna anställda längre, så man anlitar i stället våra kreativa nysvenskars skatteförsörjda resursföretag istället. Detta med våra politikers medverkan.

  Gilla

 • ollirein

  68-vänstern vill ha alla till den offentliga sektorn och där behövs det ju knappt några ingenjörer. Det är vänsterns sätt att svälta ut dem som ska dra in resurser till Sverige. Vänstern vill ha ett stort proletariat att hämta väljare från. Vänstern struntar i om folk har det bra eller är fattiga. För dem är det bara Nomenklaturan som ska ha det bra, resten ska vara lika fattiga. Då har man fått det samhälle vänstern vill ha.

  Gilla

 • Stefan K

  Personligen ser jag hellre serbiska ingenjörer än serbiska zigenare i våra bostadsområden. Jag såg detta på nyheterna för någon månad sedan och där sade en av rekryterarna att vi samtidigt måste gå lugnt fram för att inte dränera Serbien på kompetens.
  Bra resonerat, men det verkar inte gälla Somalia, varifrån vi till varje pris ska locka hit den fåtaliga kompetens som finns och lämna kvar fattiga, outbildade, terrorister och pirater.

  Gilla

 • allemand

  Svenskarna vill ha betalt, vilket är skillnaden.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: