Netanyahu: Ambassadattacken i Kairo var ett angrepp på den israelsk-egyptiska freden.

Av Olli Rein

Premiärministern kallar ambassaden för ”axeln för fred” mellan länderna, och hyllar moderata företrädare som är intresserade av att upprätthålla förbindelsen; Vice premiärminister Meridor upprepar Netanyahus kommentarer, och säger att händelsen var en attack på stabiliteten i regionen

Premiärminister Benjamin Netanyahu sa på söndagen att attacken mot Israels ambassad i Kairo under veckoslutet i själva verket var ett angrepp på ”axeln för fred” med Egypten, och la till att de som rev ned flaggan utanför byggnaden ” är mot fred”.

Med adress till de veckovisa mötena i kabinettet i Jerusalem, hyllar Netanyahu moderata företrädare i Egypten, som i skarpa ordalag vill både utvidga och vidmakthålla fredliga relationer med Israel.

Netanyahu talade om för ministrarna att Israel och Egypten förbereder återkomsten för ambassadör Yitzhak Levanon, som flögs ut med sin familj till följd av attacken.

Premiärministern framhävde för ministrarna betydelsen av ” fortsatt israelisk representation i Kairo”, och tillade att det faktum att ambassaden blev attackerad var betydelsefullt i sig självt.

Den israeliska ambassaden i Kairo är ”axeln till vår fred” sa Netanyahu. ”Det är en axel till vilken där finns motståndare”, vilka uppträder lockande inte mot klok politik, men mot Israel.

Under fredag eftermiddag, stormade tusentals egypter ambassaden, klättrade över en säkerhetsmur, slog sönder fönster, störtade in, tände eldar, spraymålade antiisraeliska slogans och plundrade beskickningens kontor i byggnadens högre våningar.

Bara under de tidiga timmarna av lördagen, kunde Egyptiska commandosoldater rädda sex israeliska säkerhetsvakter, som hade tillbringat åtskilliga timmar i ett säkerhetsutrymme. Ambassadören och resten av personalen hade redan gått hem över helgen.

Tre egyptiska civila dödades och totalt 1 049 skadades, inklusive 46 poliser och soldater ur armén, under attacken på ambassaden, enligt det egyptiska hälsoministeriet, när de egyptiska styrkorna konfronterade mobben.

Vice premiärminister Dan Meridor kallade under söndagen stormningen av ambassaden för ett angrepp på 32 års fredliga relationer mellan Israel och Egypten.

Attacken var inte bara en fysisk attack på en suverän stats beskickning, utan en attack också på den israelisk – egyptiska freden, och på stabiliteten i regionen, ” sa Merido, en medlem av Netanyahus Likudparti som håller i underrättelsetjänsten och atomenergiportföljen.

Både israel och Egypten har ett ”ömsesidigt intresse” att upprätta normala förhållanden snarast möjligt, sa Meridor, men talade om för israelisk radio att ”Egypten nu måste vidta åtgärder och lova att de kan garantera säkerheten för våra diplomater”.

På frågan om aktiva förhandlingar med palestinska representanter kunde ha hjälpt moderata antiisraeliska stämningar i Egypten, svarade ministern att fredssamtal med palestinierna, också var av israeliskt intresse.

”Men det som händer i Mellanöstern är mycket större än Israel – Palestinafrågan”, sa Meridor.

Ungefär 38 personer har anhållits i samband med attacken på byggnaden, enligt den statsstyrda dagliga tidningen al – Ahram.

Läs mer på Haretz

Jonas Sjöstedt (V) ger en analys

2 thoughts on “Netanyahu: Ambassadattacken i Kairo var ett angrepp på den israelsk-egyptiska freden.

  1. Att attackera Ambassader är ju ett allvarligt brott. Undrar jag om inte Sverige då kommer att försöka lägga beslag på dessa brottslingar, som ju måste ses som entreprenörer och specialister inom branschen Ambassadockupationer. Maud kanske kan ta hand om dom, och göra riktiga bävrar av dom.

KommenteraAvbryt svar