Döms för barnmisshandel, förmildrande omständighet att komma från Mellanöstern

Av Pettersson

Ett par från Mellanöstern, bosatta i Perstorp, Skåne har dömts till skyddstillsyn efter att ha utsatt sina barn för grov fridskränkning.

Paret ställdes nyligen inför rätta åtalade för att ha utsatt sina två barn för misshandel. Bägge barnen har berättat i polisförhör att både mamma och pappa utsatt dem för våld. Polisen började utreda fallet sedan en granne slagit larm då hon sett kvinnan slå dottern med knytnävsslag i huvudet. Båda två nekar till brott. Mannen åtalas för att vid fem olika tillfällen slagit och sparkat sina barn. Kvinna åtalas för att ha misshandlat barnen vid vardera ett tillfälle. Sammantaget anser åklagaren att det är fråga om grov fridskränkning.

Kvinnan har i polisförhör medgett att en del våld förekommit, men att hon bara slagit ner barnen gjort något fel. Hon beskriver framför allt sin dotter som svårfostrad.

Tingsrätten anser att båda två är skyldiga och konstaterar att båda egentligen skulle ha dömts till fängelse. Samtidigt resonerar tingsrätten kring att paret relativt nyligen kommit till Sverige från Mellanöstern och därmed inte insett vilka normer som gäller här. Båda två har sagt i polisförhör att de inte kände till att det var olagligt att fostra sina barn med våld.

Påföljden blir därför skyddstillsyn i kombination med familjebehandling. De döms också att betala sammanlagt 70 000 kronor i skadestånd till sina barn. Barnen har omhändertagits av de sociala myndigheterna.

− Pettersson konstaterar det numera är en förmildrande omständighet att komma från Mellanöstern eftersom tingsrätten konstaterar att straffet för brottet hade blivit fängelse för andra människor.   

Man kan också undra vem som får betala skadeståndet till barnen och varför tidningarna skriver Perstorpspar i rubriken när Mellanösterna har ett avgörande sammanhang i domen.

HD.se

KommenteraAvbryt svar