Kommer ta lång tid att bli av med gängvåldet

Av Pettersson

Den organiserade brottsligheten har slagit rot i Södertälje på ett sätt som saknar motstycke i Sverige. Enligt länspolismästare Carin Götblad kommer det att ta många år innan man får bukt med gängvåldet.

Det som gör situationen så speciell i Södertälje är att de kriminella gängen har tagit sig långt in i samhället. Hittills har polisen inte lyckats komma åt toppfigurerna, de som själva inte syns i polisregistren, men som styr våldet och tjänar grova pengar. (Pettersson säger att en av dem t.o.m. är moderat riksdagsman)  

-Det är väldigt svårt att komma åt personerna på de högre nivåerna. Vi kan se i Södertälje att människor är rädda, man är rädd för repressalier om man berättar för polisen, säger länspolismästare Carin Götblad.

Efter dubbelmorden i Södertälje förra sommaren har många gängmedlemmar suttit häktade i det som är en av Stockholmspolisens största mordutredningar genom tiderna. Trycket på gatorna har minskat, och det har gjort att flera som utsatts för gängens framfart vågat bryta tystnaden.

– Nu när vi arbetar mycket med det här så vågar människor prata mer och mer. Det går långsamt och det kommer ta tid, men fler och fler vågar långsamt berätta, säger Carin Götblad.

− Så kan det gå säger Pettersson och idioterna som tror att vi kan lösa mellanösterns problem genom att flytta dem hit har ännu inte fattat hur fel de har. Sätt i varje fall dit toppfigurerna för skattefusk, de bor i palatsliknande villor utan att tjäna några pengar och tala om vilka det är som är problemet.

 SVT  

Kommentera