Varannan pizza såldes svart

Av Pettersson  

Pizzorna hade en strykande åtgång men bagaren lät inkomsterna från varannan gå rakt ner i fickan. Nu har han och två kolleger i branschen dömts till samhällstjänst för ekonomiskt fiffel.

För några år sedan, 2009, gjorde skatteverket oanmälda revisioner på flera pizzerior i Kalmar.
Genomgången av restaurangernas ekonomi avslöjade omfattande fusk och undanhållande av skatter. I flera fall visade det sig att kassaregistren var försedda med så kallad Void2-funktion. Genom att använda denna kunde ägarna med några enkla knapptryckningar registrera negativa inslag och därigenom minska den faktiska försäljningen.

Kassafifflet gjorde att tre personer från lika många företag åtalades för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. De hade enligt utredningen undanhållig intäkter på 400 000, drygt en miljon respektive 860 000 kronor från beskattning. Till detta ska läggas tillsammans ett par hundra tusen kronor i moms.
Enligt åklagarens beräkningar hade de genom fusket med kassainslagningarna reducerat rörelsernas omsättning och moms med mellan 20 och 48 procent.

Alla tre nekade under rättegången till brott men fälldes av Kalmar tingsrätt. Straffet för dem blev villkorliga domar och samhällstjänst.

 − Pettersson gjorde en enkel uträkning i Oxelösund med 11 000 invånare har vi c:a 6 pizzerior, dvs. en per 1800 invånare det gör c:a 5000 i landet, ja…ni fattar, men de jobbar hårt. På pizza är det förresten ofta skinka, det måste innebära att inga…nej just de har ju helgdag året runt.

Barometern.se

1 thoughts on “Varannan pizza såldes svart

  1. Jag frågade en gång en muslimsk pizzabagare hur han kunde hantera skinka dagarna i ända: ”Det är inga problem, varje gång jag öppnar ett paket spottar jag tre gånger och ber Allah om förlåtelse.”

    Smaklig spis.

KommenteraAvbryt svar