Nya tider


Av Stefan K

Nu väntar nya arbetstider om Magnus Kendel på Almega får bestämma.

I numera traditionell ordning rör det hela sig om gruppen muslimer som bekant inte firar kristna högtider som den nu aktuella påsken. I en debattartikel på SVT lägger han fram förslaget om att muslimer ska få jobba på julen, påsken, andra högtider och detta utan OB-tillägg. I gengäld ska muslimerna då få ledigt under sina högtider Ramadan, Hijra, Eid al-Fitr, Eid ul-Adha, Aashura, Arba’in, Mawlid, Laylat al Bara’at och Laylat al-Qadr.

Nu ställer sig frågan om detta är lönsamt för företagen? På min arbetsplats finns endast sex muslimer, alla från Bosnien. Ska företaget med sina drygt 200 anställda ha verksamheten igång under våra traditionella helger bara för att blidka de nya kraven och låta dessa sex få jobba? Om nu muslimerna vill ha ledigt på sina speciella helger lär de ha många dagar att jobba igen och det lär nog kosta företagen mer än det smakar.

Nu vet vi att gruppen muslimer ställer högre krav på det svenska samhället än någon annan grupp och våra beslutsfattare har redan visat sig krypa för många av de kraven. Vem vet, kanske vi i framtiden tvingas göra avkall på de kristna helgerna som vi redan gjort med pingsten. Politikerna kommer hävda att religionen inte betyder lika mycket för oss svenskar som för den allt större gruppen muslimer och att få skulle protestera. Protesterna var som bekant ganska ljumma när man tog bort pingsten och ersatte den med Nationaldagen.

Vad återstår då av de gamla traditionerna och de lediga dagar som infaller samtidigt? Jo nyår, valborg, 1:a maj och midsommar.

Valborg är en hednisk högtid och likt vår asa-tro lär den inte blidka kritiska ögon i framtiden, så bort med den.

Midsommar är enligt vissa kända politiker en barbarisk och töntig högtid, så bort med den.

Nyår firas av olika kulturer på olika datum, så där kanske vi får jämka och endast fira den 31:a december vart sjunde år eller något liknande.

Återstår alltså den stora högtiden 1:a maj, arbetarnas dag. Den lär vi inte slippa och visst är det komiskt att se 1:a maj-tågen där antalet deltagare numera är färre än musikerna som går i täten och medelåldern är som på en bingokväll med PRO. Tågen behöver idag förstärkning, precis som det här i Borlänge.

Nu tror jag att Magnus Kendels förslag egentligen bottnar i att låta företagen slippa betala OB-tillägg och kanske övertidsersättningar. Almega är tjänstföretagens motsvarighet till facken, så i Kendels uttalande finns givetvis ett egenintresse, men i dagens Sverige förvånar inget längre.

Källa: SVT Debatt

Muslimska högtider

Almega


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: