FN – styrkornas anfall mot Gaddafis trupper i Libyen.

Av Olli Rein

De tidigaste nyheterna är längst ned bland de korta notiserna, så dem som vill läsa händelseförloppet i rätt ordning börjar längst ned.

Den av FN sanktionerade aktionen mot Libyen inleddes på lördagen med ett anfall mot Kadaffis styrkor i Libyen. USA, Storbritannien och Frankrike deltog i de första attackerna. Franskt stridsflyg slog ut flera militärfordon och USA avfyrade minst 110 kryssningsrobotar. De inledande attackerna skedde nära kusten runt Tripoli.

De flesta av målen för flygattackerna mot Kadaffi-styrkorna finns i Tripoli-området, uppgav det brittiska försvarsministeriet på söndagen.

Man bekräftade även att syftet med bomningarna var att slå ut Libyens flygvapen och på så vis upprätthålla den flygfria zonen över landet.

Irans utrikesdepartement varnade libyerna för västmakternas ”koloniala intensioner” på söndagen.

Indien, som lade ner sin röst i omröstningen om FN-resolutionen om den flygfria zonen över Libyen, har tagit avstånd från västmakternas flygattacker i ett officiellt uttalande.

Insatsen gör en svår situation för libyerna ännu svårare, menar man i uttalandet.

Västmakterna studerar just nu satelitbilder över målen för flygattackerna mot Kadaffis fästen för att kunna bedöma effekterna av insatsen, rapporterar BBC.

Minst 94 personer dödades när Kadaffi-styrkor gick till angrepp mot staden Benghazi två dagar innan västmakternas flyginsats mot Libyen. Det rappoerterar nyhetsbyrån AFP

Under de femton minuter som Kadaffi höll sitt tal i libysk tv på förmiddagen visades bilder på en gigantisk knytnäve i guld som krossade ett stridsflygplan som det stod ”USA” på.

Kadaffi själv, som höll talet via telefon, visades aldrig. Troligtvis av rädsla för att avslöja var han just nu befinner sig, enligt al-Jazira.

Mustafa Gheriani, en talesman för rebellerna, säger till BBC att läget i Benghazi nu är ”relativt säkert”. Några få Kadaffi-celler finns kvar i staden, men de flesta har ”eliminerats” enligt Gheriani.Han bedömer att västmakternas insatser har varit effektiva.

De fyra danska stridflygplanen som ska delta i FN-operationen i Libyen är nu på väg mot väststyrkornas baser i Medelhavet.

Nattens mål var väldigt specifika militära mål kopplade till Libyens luftförsvar, sade Storbritanniens finansminister George Osborne till BBC apropå libyska uppgifter om att civila dödats i västmakternas bombanfall. Lördagens militära operationer nådde viss framgång, hävdar Osborne.

-Det verkar väldigt klart att överste Kadaffi försökte ockupera Benghazi och inte lyckades. Så vi har redan haft viss effekt Kadaffi avslutade sitt tal med att lova att ”djävulens koalition” skulle besegras.

Kadaffi lovade därefter ett långdraget krig i sitt tal, enligt BBC. USA, Frankrike och Storbritannien kommer inte få tillgång till landets olja i fortsättningen, sade han.

Han kallade även flygattackerna för ”nya korståg och uttyck för en ny Hitlerism”.

FN-aktionens anfall kommer att slås ner, fortsatte Kadaffi i sitt tal. Det libyska folket har nu beväpnat sig för att försvara landet, sade han enligt Reuters.

Kadaffi säger i ett tal i libysk tv att FN: s flygräder mot landet är ”terrorism”.

Libyens utrikesminister har sagt att landet kommer att slå tillbaka mot västmakternas flygattacker med militärflyg, enligt Libyens statliga tv-station. Det rapporterar BBC.

Minst 14 ur Kadaffistyrkorna ska ha dött i flybombningen av vägen mellan Benghazi och Ajdabiyah, rapporterar Reuters

Reuters korrespondent i Libyen rapporterar att ett stort antal tungtbeväpnade rebeller har begett sig till staden Ajdabiyah. Korrespondenten uppger också att dussintals av Kadaffistyrkornas militärfordon har förstörts i västmakternas flyganfall.

Beväpnade män har gripit besättningen på ett italienskt fartyg i Tripolis hamn, rapporterar BBC. Besättningen består av åtta italienare, två indier och två ukrainare.

Enligt Eva Elmsäter, SVT:s utrikeskommentator är målet för FN:s flygattacker 20 platser längs Libyens kust.

Det är radarstationer och flygvärnet man försöker slå ut för att kunna upprätthålla den flygfria zonen över landet, berättade hon i Gomorron Sverige.

Kina beklagar västmakternas angrepp på Libyen. I ett uttalande på söndagen vände sig utrikesdepartementet mot att ”våld används i internationella relationer”.

Kina krävde inte eld upphör men sade sig respektera Libyens ”suveränitet, oberoende, enhet och territoriella integritet.

Afrikanska Unionen, AU, krävde på söndagen ett omedelbart slut på västmakternas angrepp på Libyen. Efter ett fyra timmar långt möte i Mauretaniens huvudstad Nouakchott bad unionen också Kadaffi att garantera ” humanitär hjälp till dem som behöver det” och skydd för utlänningar, inklusive afrikaner som lever i Libyen.Samtidigt poängterades behovet av ”nödvändiga politiska reformer för att avskaffa skälen till den nuvarande krisen”

Bomber föll nära Kadaffis palats i södra Tripoli tidigt på söndagsmorgonen, uppgav en AFP-reporter.Angreppet utlöste luftvärnseld från regeringstrupperna.

Libyen kräver att FN:s säkerhetsråd sammanträder omedelbart och sade att resolutionen om flygförbud inte längre gäller.

Kadaffis luftvärnssystem är allvarligt skadat, säger en amerikansk säkerhetskälla.

-Det är för tidigt att säga hur han och hans marktrupper kommer att svara på dagens angrepp, sade den anonyma källan.

Ja nu är det väl bara att vänta på att den svenska Vänstern gör helt om marsch i den här frågan, och börjar gnälla om att man attackerar Gaddafi,  säger Olli Rein från ett rökigt och stökigt Libyen.

Källa Rapport


2 thoughts on “FN – styrkornas anfall mot Gaddafis trupper i Libyen.

  1. Är det någon som fixar en bild på ett flygplan på väg ut ur ett hangar, med dessa siffror också, så fixa det och skicka bilden om det blir något att skicka till Petterssons adress i Stensätter finns på Husbybloggen om läkarstationen på en kommentar från Pettersson.
    Länken eller siffrorna nedan.

    EMP v.3.0.0.r426652_426614_1

KommenteraAvbryt svar