Du är den ende och En man i byrån


Det nya inlägget från Lill Lindfors ligger under ”Tre skivor till kaffet” och där finns mycket av musik. Om ni scrollar neråt och tittar in på de närmaste så hittar ni. Det här gjordes tidigare på vår gamla blogg och där finns inte längre någon musik,endast texter. Jag ber om ursäkt, särskilt till er som inte har hittat rätt, men det blev oklarheter efter att inlägget gick ut vid fel tid. Inlägget sparas för kommentarernas skull

Av Olli Rein

Maj Lillemor ”Lill” Lindfors, född 12 maj 1940 i Helsingfors, Finland, är en svensk sångerska, komiker och skådespelerska. Hon är bosatt i HögbyÖland men har bott större delen av sitt liv i Stockholm.

Lill Lindfors debuterade i Hagge Geigerts nyårsrevy Sillidonien i Uddevalla 1960. Hon spelade i Karl Gerhards revy Ursäkta handsken på Idéonteatern i Stockholm 1961 och gjorde skivdebut samma år. Lindfors visade sig tidigt vara en mycket användbar artist i många olika sammanhang. 1960-talet fortskred med engagemang hos Knäppupp där hon medverkade i revyerna Den förgyllda lergöken, ”I hatt och strumpa” och musikalen Pyjamasleken.Hasse och Tage engagerade henne till revyn Konstgjorda PompeGröna Lund 1963 och hon fick spela Anita i den första svenska uppsättningen av West Side StoryOscarsteatern. Tillsammans med Owe Thörnqvist gjorde hon succé i folkparkerna och på gamla Hamburger Börs där deras show Adam & Eva spelades för utsålda hus. I krogshowen Påsen återigen på Hamburger Börs spelade hon 1967 med Anders Linder och något år senare i en annan succéshow med Robert Broberg och Anders Linder på Berns salonger. Under 1970-talet hade Lill Lindfors flera framgångsrika shower på Berns salonger, många av dem sändes också i TV.

Lindfors har alltid lyckats med den svåra konsten att förena ”sex appeal” med humor och självdistans. Under 1970-talet var hon Sveriges showdrottning nummer ett. Det bästa exemplet på hennes musikalitet, värme och kvicka humor är nog showen De é Lindfors som spelades med stor framgång på Börsen i Stockholm i mitten av 1980-talet. Showen gick även ut på turné runt om i landet. Lindfors blev därför ett självklart val som programledare för Eurovision Song Contest 1985.

Redan på 1960-talet visade Lindfors att hon hade en större musikalisk tyngd än många av sina schlagerkollegor. Hon bråkade med producenterna för att slippa sjunga alltför mycket schlager och gjorde istället om sångerna till bossanovalåtar eller till samba. Ett lyckat exempel på detta är Jag tycker inte om dig som finns på hennes album Du är den ende från 1967. Hennes känsla för samba märks inte minst i hennes egna kompositioner som Musik ska byggas utav glädje.

Lindfors vann Melodifestivalen 1966 tillsammans med Svante Thuresson med Nygammal vals. Hon var även värd för Eurovision Song Contest 1985, då hon medvetet tappade kjolen; Lill Lindfors fick beröm för sin humoristiska framtoning som värd. Hon har gjort egna tv-shower utomlands, bland annat The Lill Show i England och La Lill Show i Frankrike. I Sverige har hon medverkat i flera internationellt prisbelönta tv-shower, bland annat Kaskad med Jan Malmsjö, och Birgitta Götestams humorprogram Nu är det damernas och Handväskan. I TV-showen Götestam från 1980-talet sjöng och agerade hon med b.la. Björn Skifs och belönades med presspris och personligt pris i Montreux. För den yngre publiken blev hon välkänd genom det populära barnprogrammet Svenska Sesam. Under några år på 80-talet var hon delägare och teaterdirektör för Maximteatern i Stockholm tillsammans med Brasse Brännström, Magnus Härenstam och Aller Johansson. Bland uppsättningarna på Maxim kan nämnas bland annat musikalen Sugar, där Lill spelade den kvinnliga huvudrollen mot Magnus och Brasse. Hon återkom till Maximteatern 1996 med showen ”Lill & Svensson”, tillsammans med skådespelaren Lennart R. Svensson. Det blev ännu en av hennes succéer.

Lindfors är UNICEF-ambassadör och håller även seminarier om kroppspråk. På senare år har hon gjort många jazzkonserter och sjungit in nya tonsättningar av svensk lyrik, till exempel dikter av Edith Södergran. 2004 släppte hon skivan Gör mig lite levande tillsammans med poeten Jacques Werup. Gör mig lite levande är producerad av Michael Saxell som även komponerade all musik. Skivan följdes av en landsomfattande turné. Lill Lindfors har belönats med en H.M. Konungens medalj av 8:e storleken.

Hösten 2009-våren 2010 turnerade Lill Lindfors med Riksteaterns uppsättning av komedin ”Plaza svit” där hon gestaltade tre olika kvinnor. Lill Lindfors fick mycket beröm för sin skådespelarförmåga och hennes medspelare Tomas Bolme spelade även han tre olika karaktärer i denna klassiska komedi av Neil Simon.

Detta var i stort sett allt som stod på Svenska Wikipedia, titta gärna efter själva. Det finns visst lite mera om man tittar i slutet.

Olli berättar mera.

Vi åker från Eskilstuna nästan rakt österut till rikets huvudstad för att där leta upp några minnen efter den här svenska sångerskan, som bott större delen av sitt liv i Stockholmsområdet.

Hon föddes dock den 12 maj 1940 i Helsingfors, i ett land som nyss utsatts för ett fruktansvärt krig från Imperialisterna i Sovjetunionen.  Finlands krigsmakt förlorade ca 20 000 man i döda, men för varje finne som dog fanns det fem stupade ryssar, så att finnen är seg och uthållig kan vi då förstå, även om vi missat historielektionerna i skolan från den svenska stormaktstiden.

Ni vet den där tiden när Finland hörde till Sverige, och svenskarna i varje slag slogs till sista finne.  När jag bodde i Finland så kallades jag för svenskjävel, och när jag kom till Sverige var det likadant fast tvärtom. Jag som alltid varit svensk, kallades då för finnjävel, lär Lill ha sagt i någon intervju.

Hon har varit en mångsysslare och har som sådan även gjort egna TV- shower i  Storbritannien  och Frankrike, så ni kan kanske hitta något om henne i engelskspråkiga- och franskspråkiga- Wikipedia samt i våra grannländers exemplar. Den som önskar överkurs läser det, medan vi andra lyssnar på musiken.

Musiken är givetvis tillägnad vår store chef Pettersson.

Jag hittade en vacker instrumental inspelning av ”Du är den ende” Den får ni som extra bonus, hoppas att ni gillar den


7 responses to “Du är den ende och En man i byrån

 • Leffe

  ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅHHHHHHHHHHHHHHHHH Lill så sexig att man bara vill falla på knä och dyrka henne. Åldern är helt oväsentlig.
  Bara leendet från dessa supersexiga läppar gör ju att man blir galen av upphetsning. Jad är bara 23 år och drömmer ständigt våta drömmar om Lill

  Gilla

  • Olli Rein

   Leffe och Janne, vi har ju mycket om Lill Lindfors på Bloggen. Skriv bara hennes namn men rätt och ni ska få en hel del till livs från detta skapliga fruntimmer. Hon är dessutom i ledningen av vår topplista efter visningar, hon är ensam om att vara över 200 visningar, men Ann-Louise Hansson har en längre tid tagit in alltmer på Lill. Vi har nog över 100 artister numera med tyngdpunkt på 50 och 60-tal men även hårdrock har vi och lite nostalgiskt 30-40tal. Så använd vår sökmotor och spela alla Lills låtar så hon inte tappar täten. Men försök även något annat artistnamn.

   Jag glömde att säga att vi kallar pågående program för Tre skivor till kaffet och det är på den rubriken ni klickar er in. Men titta bland det finstilta längst ned så står artisten och de obligatoriska låtarna, de andra får ni läsa namnet på när ni är inne på inlägget, som vi kallar allt som kommer från redaktionen, förutom när vi går in och skriver kommentarer för att svara på något eller förtydliga eller för att peppa någon som har det tungt. Men det är sällan vi är tungsinta.

   Gilla

 • Janne

  ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅHHHHHHHHHHHHH Lill Univerums vackraste och sexigaste. Bara att se ett leende från din supersexiga mun gör en kollrig.
  Vill falls på knä och dyrka dig.
  70 år och du förför 100 000 tals män med din obeskrivliga sexighet.

  Gilla

 • ollirein

  Pettersson, här vill vi hylla dina manliga företräden och det stora intryck du gör på det täcka könet, och vad gör du då? Gapar efter Ingmar Bergman och hans pornografiska verk Tystnaden. Man häpnar och tror att man drömmer. Hur kan du så totalt missbedöma situationen? Lill är dessutom troligen mer svensk än du någonsin blir. Hon tillhör ju en släkt som har styrt över Finland på kungligt mandat i flera hundra år. Dessutom är vi många som fortfarande kallar Finland för Östra Sverige.
  I Tystnaden var det ju också så att det enda som gick fram var ju musiken.
  Var god se länken nedan.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Tystnaden
  Musik och älskog förstås nämligen av de allra flesta utom muslimerna.

  Gilla

 • Pettersson

  Hur fan kan du tillägna mig utländsk musik Olli? Förresten var Jussi Björling också finnpuling! Jag hoppas du skärper till dig och spelar Ingemar Bergmans Tystnaden nästa gång.

  Gilla

 • ollirein

  Det är nog inte farligt med det, och jag var aldrig något så kallat popsnöre i tonåren heller, men som många var jag intresserad av den musik som då fanns, och jag övergav inte mina tidigare idoler helt för några nya. Snarare så tog jag in några i taget för att komplettera de jag redan hade.
  Som jag tidigare skrivit så var radion och speciellt deras topplistor något jag sällan missade. Då TV på den tiden inte var särskilt mycket för ungdom, så var det inte så mycket som störde. Skivor var förhållandevis dyra, men med skivklubbar kunde man komma ner kanske 5-10 procent, vid köp av flera per gång.
  I tjugoårsåldern avtog intresset en hel del, och man spelade istället in varierad musik på långa band, som man kunde ha som bakgrundsmusik vid fester och andra besök av vänner. Idrotten tog också mer tid liksom arbetet, men upp till 35 följde jag väl med någotsånär. Sedan kom barnen och då blev det inte så mycket tid över för att spela skivor, utan en liten Walkman och några band till den fick stå för den musikaliska underhållningen medan man låg och tog igen sig och kanske också läste en bok, sånt hinner jag sällsynt numera.
  Det var först när jag upptäckte hur välsorterat det är på YouTube, som jag började lyssna lite mer på musik igen. Så fick jag för mig att jag kunde lägga ut lite avkopplande musik på Bloggen, och förhoppningsvis även dra in några av dem som sitter sent på nätet och på så vis öka antalet besökare. Jag fick här möjlighet att också lära mig lägga till videor, och såg det också som träning. Det blev då naturligt att jag spelade det jag hade lite kunskap av. Sedan var tanken att någon annan skulle ta över och spela sig igenom 1970-tal; 80 och 90 – tal och kanske 2000-talet också.
  Då skulle ju alla bli lite mer allmänbildade på populärmusiken, och kanske hitta något man gillar i någon annan tidsålder än sin egen. Vi gillar här på Petterssons att också vara lite upplysande, och då inte bara om Islam och massinvandringen. Fram till valet var vi faktiskt mer allmänpolitiska än vi är idag, men det är ju för att vi har insett att det här inte går särskilt länge till. Nu har du fått ett helt inlägg som en kommentar. Hoppas du orkar läsa allt.

  Gilla

 • Eva-Marie

  Lill Lindfors är jättebra.Rolig, vacker och härlig röst. Hon lär ha en lägenhet i Turning Torso (Malmö)
  Du verkar vara en riktig music lover, Olli!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: