CHUBBY CHECKER – LET'S TWIST AGAIN


Av Olli Rein

Chubby Checker, eg. Ernest Evans, född 3 oktober 1941 i Spring Gulley, South Carolina (växte upp i Philadelphia, Pennsylvania), är en amerikansk sångare.

Chubby Checker upptäcktes i slutet av 1950-talet då han ofta sjöng för och underhöll kunder i den butik han arbetade i. Det lokala skivbolaget fick upp ögonen för honom och 1960 släpptes ”The Twist”, en coverversion av en låt som Hank Ballard sjungit in två år tidigare. Låten gick direkt upp på förstaplatsen på den amerikanska Billboardlistan och gjorde den nya dansen ”twist” populär.

Också uppföljaren ”Pony Time” gick upp till förstaplatsen i USA, medan det var nästa singel, ”Let’s Twist Again”, som blev hans stora genombrott i Europa. ”The Twist” är den enda låt som gått upp till förstaplatsen på Billboardlistan två gånger – den hamnade där en gång till 1961. Sammanlagt hade Chubby Checker ett 20-tal hits fram till mitten av 1960-talet.

Chubby Checker uppträder än i dag runt om i USA och har dessutom intressen i en firma som tillverkar potatischips och andra tilltugg, ”Chubby Checker’s Snacks”.

Det ovan från svenska Wikipedia, idag har jag kollat den engelskspråkiga och den har mycket deras svenska motsvarighet saknar. De med intresse kan med behållning läsa valda delar eller allt. Det finns en del annat på nätet också, han är ju född i oktober 1941 och alltså inte så värst ålderstigen än.

Det som framförallt Chubby Checker tillförde rockmusiken var hans dans som kallades Twist några år i början, men som senare benämndes Shake. Detta sätt att dansa fick upp många på dansgolvet som inte kunde dansa vanlig sällskapsdans och räkna steg. Här var det inte så noga, man rörde sig lite hur som helst, även om det för proffsdansare nog var indelat i olika slag av rörelser. Så Chubby Checkers främsta tillskott till populärmusiken blev hans dans, även om låtarna var rätt skapliga dom med. Dock tycker jag inte att de står sig lika bra som en del andra gör idag. Han blev inte heller så stor i Sverige, bortsett från Let`s Twist Again.


3 responses to “CHUBBY CHECKER – LET'S TWIST AGAIN

 • Eva-Marie

  Godmiddag Olli,på klassfester i mellanstadiet dansade man till Michael Jackson, du vet på den tiden han var liten och brun.Vi flickor fick dra ut pojkarna, de hade gömt sig under bänkarna och höll fast sig i varandra .Men flickorna, vi drog fram dem. Långt senare var det pogo dancing, du vet hoppa upp och ner till punkmusik.
  ha det gott

  Gilla

 • ollirein

  God morgon själv Eva-Marie och kul att du känner igen låten, jag trodde nog att du var för ung för det.

  Jag var mellan 11 och 13 år när den här låten spelades som mest. Jag minns att vi under träslöjden, som många av oss inte längre tog på fullt allvar utan använde mest för annat än den var till för i klass fem och sex, försökte att efterlikna twiststilen, som den då kallades, under lektionstid.

  Det var bara en fluga, som snart skulle försvinna sa de äldre. Det var ju delvis sant, då twisten snart försvann som begrepp, medan dansen levde kvar som shake. Fast det begreppet fanns nog tidigare, om man tänker lite till, så fanns det ju en rocklåt som hette ”Shake, rattle and roll”. Den måste ha kommit långt före den här låten, eftersom många rena rockartister hade den låten på repertoaren.

  Gilla

 • Eva-Marie

  Godmorgon Olli tänk vad musik kan väcka minnen. Till denna har man dansat till som barn i barnkammaren hos storkusinerna. Fullt ös spralla , sprattla och hoppa i sängen tills föräldrarna blev tokiga. Hemma spelades det mest jazz då pappa hade Louis Armstron, Glenn Miller…som favoriter.
  ha det gott

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: