Ibrahim Ali Suza, en svensk hjälte

Av Pettersson

1969 började Ibrahim Ali Suza arbeta som vaktmästare på den svenska ambassaden i Bagdad, Irak. 1991 utbröt Gulfkriget som började med att Irak invaderade grannlandet Kuwait och de svenska ambassadtjänstemännen lämnade ambassaden.

Ali blev kvar med jobbet att vakta ambassadbyggnaden. Beväpnat med sju Kalasjnikovs skyddade han ensam ambassaden dygnet runt från plundrare som kom på nätterna och dagarna ägnade han åt att måla, snickra och städa.

1999 fick Ali order att gå ned på halvtid men han vägrade, jobbet kräver dygnetruntinsats sa Ali. Svenska UD tyckte att Ali skulle lämna ambassaden och sätta sig i säkerhet men Ali blev kvar för 195 kronor om dygnet.

− Jag har vigt mitt liv åt den här ambassaden sa vaktmästaren. Svenskarna sa nej till stöd men Ali gjorde sig till vän med amerikanska marinkårssoldater som mot alla regler gav honom ammunition och några granater. Han ljög och satte upp skyltar på engelska och arabiska som meddelade att ambassaden skyddades av militär.

− Jag hoppas att en gång få hälsa på i Sverige och se snö sa Ali men UD gav inga löften.

Nåväl,  åren gick och det blev lite lugnare i Irak och Ibrahim Ali Suza belönades med en resa till Sverige och fick ta emot medaljer för ”nit och redlighet i rikets tjänst” samt Nordstjärnemedaljen i juni 2004 för sina insatser för ambassaden under tre krig. Ali Suza har efter det fortsatt att vakta ambassaden som öppnades efter 18 år och fick senare hjälp av ett par väktare som de irakiska myndigheterna placerat ut. Numera är han pensionerad men dyker upp vid ambassaden lite då och då.

Kommentera