Bombdådet i Moskva


Olli Rein

Senaste nytt från Moskva hävdar att 35 personer uppges ha omkommit i en explosion på Moskvas största flygplats Domodedovo, och att en självmordsbombare ligger bakom explosionen. Detta uppger ryska nyhetsbyrån Interfax.

En hög brottsutredare har redan slagit fast att det rör sig om ett terrordåd. Händelsen inträffade vid halvfemtiden, lokal tid, vilket motsvarar halvtretiden, svensk tid. Enligt Interfax ska explosionen ha skett vid en asiatisk restaurang som ligger i anslutning till ankomsthallen.

Nyhetsbyrån uppger också att tre män efterlysts misstänkta för inblandning i dådet. Enligt Interfax har utredare börjat analysera videoupptagningar från säkerhetskameror på flygplatsen.

Enligt  ryska medier har 35 personer dött och 46 skadats, dödstalen är fortfarande mycket osäkra. Interfax uppger att en av de döda ska vara en brittisk medborgare.

Rysslands president Medvedev höll på måndagseftermiddagen ett akut möte med chefsåklagaren, transportministern och chefen för utredningar av grova brott. Presidenten har också kallat på hjälp till flygplatsen och lovade att de ansvariga för attacken skulle bestraffas, uppger Interfax.

Samtidigt kämpar 20 allvarligt skadade människor för sina liv, deras situation beskrivs som ”extremt allvarlig”.

Svenska utrikesdepartementet (UD) har inga uppgifter om att några svenskar ska finnas bland de dödade eller skadade.
– Vi har skickat i väg en förfrågan till vår ambassad i Moskva som får undersöka den saken med ryska myndigheter, säger Tobias Nilsson på UD:s presstjänst.

Flygplatsen Domodedovo är Moskvas och Rysslands mest trafikerade med sina nästan 15, 3 miljoner passagerare per år och ligger 40 kilometer sydost om stadens centrum. Flygplatsen används mycket av utlänningar, både turister och yrkesfolk, berättar en utländsk journalist för BBC. Trafiken till flygplatsen drabbas nu av förseningar, skriver ryska medier.

Enligt engelska Al Jazeeras korrespondent i Moskva, Neave Barker, skulle många tjänstemän och journalister flyga till World Economic Forum vid tiden för explosionen. Men det är enligt Neave Barker oklart om dådet var planerat att infalla samtidigt som forumet.

Enligt ryska medier skärps nu övervakningen i Moskvas tunnelbana och även andra Moskvaflygplatser, Vnukovo och Sjerematyovo. Dit kan också trafikomdirigeras från Domodedovo, skriver Interfax.

Allt handbagage och allt incheckat kontrolleras nu, liksom transporter på tåget till flygplatsen.

2004 sprängdes två ryska passagerarplan som lyft från Domodedovo i koordinerade terrordåd. Två självmordsbombare hade då tagit sig förbi flygplatsens säkerhetskontroller med sprängmedel. När de på var sitt plan utlöste bomberna dödade de sammanlagt omkring 90 personer.


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: