Middag med Pol Pot


Av Pettersson

I helgen hade en utställning i Linköping nypremiär ”Middag med Pol Pot”

Utställningen är gjord av den statliga myndigheten Forum för levande historia och handlar om hur en svensk delegation med Jan Myrdal i spetsen helt kunde missa Pol Pots pågående folkmord på 2 miljoner kambodjaner vid en resa till Kambodja 1978. Utställningen är censurerad eftersom en av de deltagande svenskarna, Hedvig Ekerwald, är bortplockad eftersom hon inte vill stå för sina handlingar och försöker förändra historien.

Hedvig Ekerwald, numera sociologiprofessor i Uppsala, hade anmält utställningen, eftersom hon menade att den förlöjligade henne. JO höll med. Hedvig Ekerwald hade framställts som om hon ”på grund av ideologisk övertygelse underlåtit eller varit oförmögen att reagera inför de brott mot mänskligheten som pågick när hon besökte dåvarande Kampuchea.” Detta var, menade JO, ”ägnat att utsätta Hedvig E för andras missaktning”. Hedvig Ekerwald beskrev själv i Folket i Bild för tre år sedan att hon i samband med besöket hos Pol Pot hade berömt hans regim, med hänvisning till att ”det är få länder i tredje världen där ledare kan säga att alla medborgare får tillräckligt med mat och har ordentliga kläder”.

”Nu kan alla stilla sin hunger och alla skyla sin nakenhet … Rättfärdighet råder.”

Så löd Jan Myrdals bibliskt klingande summering av situationen i Kambodja 1978, mot slutet av röda khmerernas skräckvälde, när de röda khmererna i Kambodja genom massavrättningar och framtvingad svält hade tagit livet av en och en halv miljon av sina landsmän – närmare en femtedel av landets befolkning – fick regimens ledare Pol Pot besök av en delegation från Sverige.

Förloppet var så här. Fyra vänskapligt sinnade resenärer från Sverige guidas i folkmordets Kambodja. De ser bara leende människor. Ett enkelt liv, ett fattigt men kämpande folk, återuppbyggnad efter kriget. De förnekar eller de ser ingenting. Utanför synfältet pågår tvångs­arbete, terror, svält och massmord. Väl hemma berättar de vad de sett – och går i god även för det de inte sett.

− Pettersson tycker denna förnekelse av Pol Pot, en av historiens värsta massmördare påminner om dagens förnekare av de grymheter fredens religion Islam utsätter folk för.  

Läs mer om det kommunistiska Folkmordet i Kambodja här


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: