Danskar stod upp för yttrandefriheten


ISLAM. Ett av avslöjandena som Wikileaks  gör via SVD handlar om den danska regeringens förhållningssätt till Jyllands-Posten och visar på en principfast och hedervärd inställning.

Den 27 september 2006 sänder USA:s dåvarande ambassadör i Danmark, James P Cain, ett meddelande till utrikesministeriet i USA, att Jyllands-Posten överväger att ännu en gång publicera de tolv Muhammedkarikatyrer som ledde till våldsamma protester ett knappt år tidigare.

Statsminister Anders Fogh Rasmussens säkerhetspolitiske rådgivare, Bo Lidegaard meddelar James Cain att regeringen inte tänker göra något för att försöka påverka Jyllands-Posten.

USA:s ambassadör kan inte annat än rapportera att den danska regeringen sätter yttrandefriheten före risken att den värsta utrikespolitiska krisen för Danmark på 60 år ska upprepas.

Den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen var villig att låta Jyllands-Posten ”diktera när nästa konfrontation mellan islam och västvärlden ska ske”

Den amerikanske ambassadören fick sig en lektion i yttrandefrihet.

Här i Sverige fick vi 2006 ett exempel på motsatsen när utrikesminister Laila Freivalds (S) godkände åtgärder som stoppade en karikatyrtävling på Sverigedemokraternas webbplats.

− Nu till de tolv teckningarna. Att dessa teckningar kan vålla ett sådant rabalder är för mig obegripligt och till dem som inte tål detta finns det många ställen på jord som säkert passar er bättre. Dra dit där pepparn växer och se om ni blir bättre mottagna där!


2 responses to “Danskar stod upp för yttrandefriheten

 • Det enögda islam | Petterssons gör skillnad

  […] minns alla vilket liv det blev om Mohammedkarikatyrerna och Mohammed som rondellhund. Islamska dårar kände sig kränkta över att den store profeten […]

  Gilla

 • Stefan K

  Det är p.g.a. rabaldret kring teckningarna som muslimer ses som en ovälkommen grupp i det demokratiska väst.
  Frågan är om det är p.g.a. allt rabalder runt negativa beslut för muslimer som våra gummiryggar till politiker av rädsla ställer upp på allt de önskar, även om det leder vår utveckling 100 år tillbaks i tiden?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: