Svenska vd:ar har för höga löner


Av Pettersson

De höga lönerna till vd:ar i svenska börsföretag motiveras ofta med internationell konkurrens. Men det är ett resonemang som sågas av chefsrekryteraren Michaël Berglund.

För att personer med chefsförmåga inte ska försvinna utomlands krävs det att Sverige hänger med i lönematchen. Så brukar höga och fortsatt stigande vd-löner i svenska börsföretag motiveras inför aktieägare, anställda och allmänhet.

─ Det är nonsens – de flesta utländska vd:ar vill ändå inte flytta hit och svenska vd:ar som är så där 40-50 år gamla är väldigt sällan gångbara i andra länder som vd.

Michaël Berglund menar att det ofta är alldeles för stora kulturella skillnader mellan exempelvis amerikanska och svenska företags- och ledningsfilosofier för att man på allvar ska kunna tala om en internationell vd-arbetsmarknad.

Han tycker att ett av de mest absurda exemplen på senare tid är Electrolux rekrytering av ny vd. Vid årsskiftet tillträder amerikanen Keith McLoughlin, med ett förmånligt och hårt kritiserat löneavtal på fickan, ett lönekrav som slår alla svenska rekord.

– Det är ju svårt för en person som har 75 miljoner kronor i lön att säga till en säljorganisation att nu ska vi spara och hålla igen på lönerna med 2 procent.

Det är ett mycket dyrt pris man betalar. Han menar att det inte är en sådan brist på kompetenta vd-kandidater med rötter från ett nordiskt land att bolagsstyrelserna utom i undantagsfall måste vända sig till kandidater från utlandet när en ny vd ska rekryteras.

Inte heller är det hållbart att hävda att personer med hela sin karriär i det svenska näringslivet måste betalas enligt en internationell taxa för att de ska göra ett bra jobb. För i många fall är de svenska vd:arnas möjliga arbetsmarknad egentligen begränsad till Sverige.

– Exempelvis skulle Annika Falkengren aldrig få ett jobb som vd i en utländsk bank, säger han.

Källa: E24


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: