Vädret är inte som förr eller med andra ord, vädret är precis som förr!

Av Pettersson

I Malawi väntar folk inte längre på regn nu än tidigare

Kunskapskanalen sände klockan 21 i kväll ett progam, med titeln Vädret är inte som förr: I väntan på regn, som försöker inbilla tittarna att regnet i Malawi blir allt mer oförutsägbart. Som vanligt när klimathotstroende påstår något, håller det inte för en faktakontroll.

Det här handlar ju om nederbörd, och det finns flera olika analyser av nederbördsdata. Jag har valt ut två, för ett område i världen som inkluderar Malawi, och lite grann av omgivande länder. Det är dels data från Global Precipitation Climate Center, GPCC, och dels från Global Precipitation Climatology Project, GPCP. Dessa dataserier, och en rad andra klimatdata, finns tillgängliga via Climate Explorer.

I diagramform ser dessa nederbördsdata för Malawi ut så här:

Regnandet i Malawi sker framför allt under perioden december-mars. Också månaderna närmast före och efter regnar det lite, medan det är nästan helt torrt resten av året. Nederbörden i Malawi har fluktuerat lite upp och ned, men några uppenbara trender finns inte. Regnperioden har hela tiden framför allt varit just de fyra månaderna december, januari, februari och mars. De klimatförändringar som TV-programmet I väntan på regn försöker inbilla tittarna har inträffat, har i verkligheten inte alls inträffat.

Någon faktakontroll föll förmodligen inte de programansvariga in att göra.  Vad gäller Malawi, tycks då vädret vara precis som förr!

Källa: Vetenskapsbloggen, Lars Kamél

3 thoughts on “Vädret är inte som förr eller med andra ord, vädret är precis som förr!

KommenteraAvbryt svar