Det leende Thailand


Av Pettersson från Fjärran Östern redaktionen.

I Thailands södra delar pågår ett lågintensivt krig mellan den thailändska regeringen och islamska separatister. Sedan 2004 har c:a 4000 människor dödats. Varför gammelmedia som noggrant rapporterar från Afghanistan och Irak undviker kriget i Thailand vet jag ej. Kanske kan det bero på att då spricker deras teori om att islamisterna, representanterna för fredens religion slåss mot USA och övriga väst. När de i själva verket anser sig ha rätt att ta till våld mot alla för att få igenom sin vilja överallt där de verkar.

Några notiser från Bangkok Post de senaste dagarna nedan.

Två poliser har dödats och nio skadades i ett bombattentat i Narathiwat s Sungai Padi distrikt. Angriparna väntade hade gämt en bomb i en avfallsbehållare och väntade tills polisen kom för at inspektera området då de detonerade den sade ett vittne.

Granater avfyrades mot Pattanis armébas, inga människor skadades.Polisen anklagar militanta islamister. 

Vid ett bakhåll och en kort eldstrid dödades en separatist och fyra poliser skadades vid ett bakhåll av separatister på patrullerande poliser. De militanta separatisterna låg gömda på båda sidor av vägen.

Kathathip Hemmano, 36 dödades och hans hustru Chadaporn, 34 skadades av beväpnade män utanför sitt hus i Soi Charoen Pradit i Tambon Rusa Milae.

Två militärpoliser dödades och två civila kvinnor civila skadades av beväpnade män i provinsen Narathiwat torsdag förmiddag.

En skola utsattes för ett bombattentat för tredje gången. Skolan anses vara ett symboliskt mål för motståndare till ”Rödtröjorna” Explosionen inträffade bara timmar innan Barnens Dag firandet inleddes, inga människor skadades.

En medlem av förvaltningsorganisationen TAO skadades allvarligt av en beväpnad man i Yala s Raman stadsdelen på onsdag eftermiddag.

En statlig tjänsteman sköts och skadades i Pattani s Sai Buri stadsdelen på onsdag morgon.

Två soldater som eskorterade buddhistmunkar i Muang distriktet i provinsen Yala sköts och dödades av ett antal angripare på lördag morgon.

Abdullah Mayeng och svärmor Jehyae Rawning 62 blev attackerade av två beväpnade män. Abdullah blev påkörd tre gånger och Jehyae blev skjuten två gånger. Båda avled på platsen. Polisen tror att förövarna var separatistiska rebeller.

En soldat dödades och tre andra skadades i en skottlossning bakhåll av misstänkta rebeller i södra gräns provinsen Yala på söndag. I den angränsande provinsen Narathiwat, skadade en vägbomb ett militärt fordon som transporterar åtta soldater på patrull. Inga personer skadades.

Fyra soldater i en 12-manna patrull som skyddade lärare skadades, två allvarligt, i ett bakhåll av södra militanta nära Manang Panyang School i Rueso distriktet Narathiwat på tisdagsmorgonen, uppger polisen.

En bomb skadade fem poliser i Songkhla och en vaktmästare sköts ihjäl i ett bakhåll i Pattani på tisdagsmorgonen. Bomben låg gömd inuti bensintanken på en motorcykel parkerad framför en marknad i Songkhla s Sabayoi distrikt rapporterar polisen.

En lokal islamisk ledare och två tjänstemän har skjutits ihjäl i Narathiwat s Rueso distrikt.


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: