Sverige är vårt – Svensk strävan 1941

Wilhelm Moberg, Svensk strävan, 1941

”Sverige är vårt, det är sex och en kvarts millioner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra. De döda är åtskilliga millioner flera än vi. De har mycket att säga oss nu, och vi är skyldiga att lyssna till dem. Vi lyssnar till dem genom att minnas vad de uträttat och genom att värdesätta deras strävan. De kan icke mera värja sitt verk. Det åligger oss.

Någon gudomlig rätt till ett visst landområde, någon rätt i och för sig att besitta ett visst land från begynnelsen och intill änden, gives naturligtvis icke åt vårt folk. Den rätten är någonting som skall förtjänas, som skall förvärvas av varje folk.

Svenskarna har förvärvat sig rätten till sitt land. Sverige är vårt sedan årtusenden med odlarens och brukarens självklara rätt, genom fädernas offer i blod, genom den särpräglade kultur, som har skapats här.

Vad Sverige i dag är, det har döda och levande svenskar gjort det till, och ingen annan. Sverige är idag vårt genom svensk strävan. De levande svenskarnas uppgift är att bevara det och förkovra det genom att fortsätta denna strävan – på frihetens grund.

Vi är ett litet folk, men vi har ett stort land att bo i. Se på Europa-kartan! Vårt land brer vida ut sig i världsdelen. Men vi är få, vi är de ensamma stugornas folk, och även om vi numera delvis bor i städer, så är vi dock någon gång komna från bönders, torpares, backstugesittares stugor.

I ensamheten i stora ödsliga skogar har en svensk folksjäl danats genom tusendena år. Brottningen med stenen och stubben när åkern bröts, har gett oss krafter – andliga och kroppsliga. Och starkt motstånd utvecklar starka krafter. Så har detta lands skog och mark präglat oss, gett oss det egnaste, upprinnelsens källa till vår folkstyrka, den ensamme skogsbons stolthet och frihetssinne och den sege odlarens ihållighet.

Det verkligt svenska är sålunda ursprunget – vår växtplats. Det är för mig den barndomens jord där jag sprang barfota något dussin somrar, och kände enrisbuskens barr under fötterna. Barndomens mark, det är vårens allt ljusare kvällar med morkullsflykt över stugbacken, och tranornas skrik från kärret. Det är sommarens solvärmda bäck med sitt ljumma vatten plaskande kring barnaben med sårskorpor på knäna. Det är höstens röda lingontuvor och det nedfallna äpplet i dagg-gräset en klar morgon. Det är vinterns snödrivor vid farstubron. Det är iskanornas kälkbacke. Det är några barn i en gråmosses lavstuga på skogsbacken en enslig kväll i skymningen. Far är på regementsmötet, mor på dagsverke uppe i Roten. Barnen sitter vid stugans fönster och trycker sina näsor platta vidmot emot glaset. Finns det inte någon där nere på vägen? Det är fattigdom – men en stolt fattigdom, som hjälper sig själv till livets tillräckliga uppehälle, till det grova, men mustiga dagliga brödet från rågen på åkerlappen kring stugan. Det är en sund och fri barnaväxt, som den vilda örtens mellan enbuskarna i hagen. Det är frid och trygghet i ett fredligt land, där barnen föds fria av fria föräldrar. Ett land där också de minsta backstugors barn får pröva sina möjligheter av alla slag så långt deras krafter räcker till. Ett land där var och en får växa efter sin egen art. Detta är det egna, det som aldrig skall låta sig utbyta mot något främmande. Detta är roten och blodsbandet, min andliga arvslott som jag har att föra orörd vidare åt mina egna barn. Detta är för mig det svenska, det omistliga.”

– Wilhelm Moberg, Svensk strävan, 1941

29 thoughts on “Sverige är vårt – Svensk strävan 1941

 1. Pettersson.kan du gräva fram texten där en statsminister sade bekymrat att vi behöver arbetskraft. När någon svarade att vi kunde räcka frågan litet längre bort ,svarade han att ” Nej för bövelen, vi har så olika kulturer”. Kunde vara Per Albin Hansson ,vill hitta det så gärna.

  • Maya

   Det var Tage *Erlander frågan om tillräckligt med arbetskraft kom upp.
   Någon föreslog att importera dem från MENA-länderna. Tage var inte sen till svar: ”Tag inte hit dem för de tar sina konflikter med sig!”
   Facit ser i dagligen. Somliga går inte att omplantera.

 2. […] Tio mil söder om Hultsfred, i Algutsboda också i Småland föddes författaren Wilhelm Moberg, som skrev Svensk strävan 1941. ”Sverige är vårt, det är sex och en kvarts millioner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra. De döda är åtskilliga millioner flera än vi. De har mycket att säga oss nu, och vi är skyldiga att lyssna till dem. Vi lyssnar till dem genom att minnas vad de uträttat och genom att värdesätta deras strävan. De kan icke mera värja sitt verk. Det åligger oss. Läs vidare… […]

 3. läs och begrunda. Wilhelm Mobergs lysande text där jag vid en snabb omläsning upptäcker att han skrivit ordet ”jag” endast ett par gånger. Bara det tycker jag (hrrrm) är ett litterärt konststycke❗️
  tack Carina Beckerman som gjorde mig uppmärksam på vår storslagne författare – lika rätt i tiden i detta nådens 2016 som 1941❗️😀

 4. […] Vad Sverige i dag är, det har döda och levande svenskar gjort det till, och ingen annan. Sverige är idag vårt genom svensk strävan. De levande svenskarnas uppgift är att bevara det och förkovra det genom att fortsätta denna strävan – på frihetens grund”  Wilhelm Moberg, Svensk strävan, 1941 […]

 5. Våra politiker idag är en samling ynkryggar, utan ryggrad styr dom näsan dit pengapungen väger mest. En skam för svea är vad de är o kommer så att förbli. Kvar i riket blir vi, vi nutidens backstugusittare, vi bönder, arbetare, stenvältare och brukare, kvar att städa efter det kalas som sedan länge spårat ur, kvar att ännu en gång resa landet ur askan o fattigdommen.

  • Vi bör störta hela Regeringen och börja om från början.Det här är inte hållbart. En massdemonstration.

 6. Nej, det är väl knappast troligt att de svarar och om de svarar blir det något intetsägande.

  När regering fick oppositionen emot sig och blir tvungna att spara på regeringskansliet var det ett jävla gnäll att de skulle bli tvungna att lägga ned ambassader, avskeda folk osv.

  Under Göran Perssons tid ökade antalet anställda på regeringskansliet med 1000 personer och borgare gnällde som fan att det var orimligt många och kostnaderna var alldeles för höga.

  − Så ja ställde den enkla frågan till regeringen om det var fler eller färre anställda på regeringskansliet nu och om kostnaderna var högre eller lägre än under Perssons tid.

  Ännu har inget svar inkommit och det är också ett svar men det är ynkligt att inte media kollar sådant.

 7. Vänta inte för mycket av ett skickat mail till olika regeringsrepresentanter. Jag skickade ett till Tobias Billström veckan innan jul, angående hans utspel i SvD, om att Sverige tagit ett för stort ansvar för hitkommande flyktingar.
  Jag har inte fått svar och väntar mig inget heller.
  Vi vanliga svenska väljare är bara intressanta i valtider.

  • Jag väntar på svar av talmannens sekreterare, av Lövéns sekreterare, av Daniel Hellden Har skickat ett mejl till sossar till två adresser. Utan svar. .Konstigt, de måste svara då varje fråga är diarieförd, sade de till mig 2013!
   Kanske reglerna är ändrade. Vi kanske räknas inte mera. bara när det är val och även då kastas våra röster bort! Varför måste vi betala skatt?

 8. Tack för tipset. Mona struntar jag i men statsministern, integrationsministern och migrationsministern har fått varsin kopia med följande text bifogad.

  Hej. Jag har hört och sett att du och andra flera gånger haft svårt för att säga vad som är svenskt och vilka som är svenskar. Wilhelm Moberg gjorde ett försök 1941 då vårt land också var hotat fast på ett annat sätt. Vad tycker du om Mobergs definition om vad som är svenskt och omistligt? Hälsningar från Tommy Pettersson som än så länge är rätt nöjd med regeringens arbete.

  Vi får se om det blir något svar. Det har i varje fall kommit fram och är registrerat.

  • Skicka en påminnelse! Eller flera.Det tänker jag göra.Ringde sossarna häromdagen för att försäkra att de har fått min mejl.De lade på luren! Ger mig inte.

 9. Hej Tommy
  Skicka en kopia av texten till Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. De har ju väldiga problem med att definiera svenskar och vad som är svenska traditioner.

Kommentera