En skitsak i mörkret


Av Pettersson

Butiker som säljer mänsklig avföring har öppnats i Nordkorea eftersom bristen på konstgödsel är akut i det fattiga landet, uppger forskare i Sydkorea.

Lokalt har mänskliga exkrementer länge använts i jordbruket men med butikerna har de nu också blivit en lätt tillgänglig handelsvara, säger professor Kim Young-Soo i Seoul.

Ökad spänning mellan de koreanska staterna fick Sydkorea att 2008 sluta leverera gödningsmedel och ris till grannen i norr.

Källa: Dagens Nyheter

Den starka ljuspunkten i mitten av bilden nedan är det kapitalistiska Sydkoreans huvudstad Seoul, med Sydkorea under och Japan i det nedre högra hörnet. Det mörka området ovanför i norr är Nordkorea. En bra illustration på hur ett land som delades på 1950-talet och sedan med samma förutsättningar valde olika system har utvecklats. Båda länderna var lika fattiga som de fattigaste av Afrikas länder för 50 år sedan. Sydkorea som valde den kapitalistiska vägen tillhör idag världens rikaste. Nordkorea, som valde planekonomi och kommunism är nu ännu fattigare än de flesta av Afrikas länder men har en av världens största stående arméer och utvecklar kärnvapen.


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: