Höga herrar, låga tankar.


Av Stefan K

Nasim Malik heter en socialdemokratisk kommunpolitiker i Kalmar med rötter i Pakistan.

Han gjorde sig känd då han anmälde SAS för diskriminering av muslimer när han 2006 på en flygning serverades en skinksmörgås då ostsmörgåsarna råkade vara slut. Om denna anmälan ligger bakom SAS beslut att sluta servera all skinkbaserad mat på sina flyg och ersätta den med halal-mat förtäljer inte historien.

Nu är det inte bara skinksmörgåsen som satt denna politiker på kartan.

Inför valet 2006 hävdade Malik att han blivit nedslagen på stan, med troliga politiska motiv i bakgrunden. Han vaknade upp på sjukhus efter medvetslöshet, men vare sig vittnen eller gärningsmän fanns till brottet. När polisen började granska fallet närmare, dementerade Malik plötsligt händelsen och skyllde istället på en akut sjukdom. Hans höga blodtryck och en tidigare blodpropp sades kunna ligga till grund för den medvetslöshet som förorsakade skadorna.

Malik tillhör också de som kraftigast fördömt Lars Vilks teckning och kallat den för en respektlös provokation mot muslimer.

När dåvarande utbildningsministern Lars Leijonborg lade fram ett förslag 2008 om att utländska studenter ska betala en terminsavgift på 30 000:- flög Malik i taket och hänvisade till mänskliga rättigheter och demokrati, precis som det skulle vara en demokratisk och mänsklig rättighet att studera gratis i Sverige för utländska studenter. 2007/2008 hade antalet ansökningar från utomeuropeiska studenter till högskolan i Kalmar stigit från 300 till 1736 och i Sverige hade ca 10 000 ansökningar lämnats in av enbart Pakistanska studenter.

Nasim Malik var också en av huvudtalarna på ett antisemitiskt torgmöte i Kalmar januari 2009.

Nasim Malik håller tal i Kalmar (lägg märke till skylten uppe till höger).

I början av 2010 attackerade muslimska fundamentalister två moskéer i Pakistanska Lahore, tillhörande den religiösa minoriteten ahmadi och dödade 56 personer. ”Detta har inget med islam att göra”, sade Malik i en tidningsintervju. Elva av Maliks vänner sades finnas bland de dödade.

Efter Vilks uppmärksammade föreläsning i Uppsala var det några veckor senare Kalmars tur. Vid föreläsningen som hölls på restaurang Byttan, sågs två personer som drog åt sig polisens intresse. Bägge hade ”muslimskt utseende” och uppträdde på ett sätt som föranledde polisen att leda ut de bägge från salen med efterföljande förhör. De bägge grät senare ut i massmedia och fick ett starkt stöd av Nasim Malik. I ett brev till kommunalrådet Johan Persson (s) skrev en av de bägge männen ett långt inlägg om de problem som han ansåg muslimerna skulle stå inför om SD kom in i riksdagen, samt ett önskemål om att Kalmar kommun skulle införa en årlig tradition med ”Islamdagar” där höga muslimer skulle bjudas in och predika islam för den icke-muslimska befolkningen. Brevskrivaren hade fått råd om innehållet i brevet av just Malik, som kraftigt hade markerat vad som inte fick stå. Dessa ord kommer från brevskrivaren själv: ”Han (Malik) gav mig möjligheten att skicka in insändaren och gav mig tips på vad jag skulle utelämna i mina texter för att inte skapa för stora motsättningar.” Att döma av de orden verkar det finnas en hemlig agenda hos dessa muslimer som man inte vill ska nå ut.

Efter denna händelse sammankallade Nasim Malik och de två förhörda besökarna till ett möte i det mångkulturella Norrliden, Kalmar. Där ville man uppmärksamma polisens agerande och den syn på muslimer som man hävdade finns i landet.

Malik tillsammans med de två som förhördes av polisen.

Vad vill ja då ha sagt med denna artikel? Jo, om inte ens muslimska politiker och höga företrädare vill stå upp för yttrandefriheten, åsiktsfriheten, tryckfriheten och andra självklara demokratiska rättigheter, är det svårt att se hur den vanliga muslimska befolkningen ska kunna anpassa sig till vårt samhälle. Att Malik också visar prov på hur lättkränkta denna religiösa grupp är, får mig att inse orsakerna till att politiker och myndigheter viker ner sig gång efter gång. De vågar helt enkelt inget annat. Under nämnda torgmöte visar också Malik prov på den rasism som frodas hos muslimer gentemot oliktänkande, men som de själva tillsammans med svenska journalister och politiker hävdar inte finns. Muslimer runt om i världen, även i Sverige, har mycket att bevisa innan de får samma acceptans som övriga minoriteter.

Info. En del av materialet och bilderna är hämtade från Thoralf Alfssons blogg.


4 responses to “Höga herrar, låga tankar.

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: