Svenskarnas hälsa


Av Pettersson

Med ojämna mellanrum kommer det förslag från politiker om hur vi ska förbättra folkhälsan. Det låter på politiker och hälsofanatiker som om det svenska folket håller på att äta, supa och röka ihjäl sig.

Socialstyrelsen och andra ger det ena rådet efter det andra om hur vi ska förbättra hälsan. Alla minns väl 6-8 brödskivor om dagen. Vi ska absolut inte röka, inte äta fet mat och inte dricka något starkare än vatten (nåja ett och annat glas rött tillåter en del)

Trots alla larm, verkar vi må rätt gott. Barnfetman minskar. Vi lever allt längre och blir allt friskare längre upp i åren. Trots att vi blir allt friskare får vi nästan dagligen höra om de enorma vårdkostnader vård osunda liv för med sig.

Märkligt nog nämner politikerna sällan intäktssidan. Storkonsumenter av alkohol, tobak och mat får betala många miljarder i punktskatter och sedan moms på dessa skatter.  Pettersson har tidigar skrivit om alkoholskatten på 91 % och andra skatter. Läs här.

OECD:s har nyligen presenterat en studie: ”Health at a Glance: Europe 2010

I denna jämförelse mellan 31 europeiska länder framgår det att svenskarna röker minst av alla, i alkoholligan hamnar vi på plats 28 och när det gäller fetma ligger vi på 27 plats.

─ Skit i alla nyårslöften om bantning, sluta röka och att dricka mindre. 

Sedan 1990 har medellivslängden ökat med 3 år i Sverige, trots att vi äter för mycket socker, för mycket salt, för fet mat, för lite grönsaker, dricker för mycket alkohol osv. enligt socialstyrelsen. Har inte socialstyrelsen levt för länge?

Ta Smör, Ost och Sill med en rejäl därtill så lever du nöjdare.

S.O.S är en gammal svensk kulturskatt som…ja, visst ja det finns ju ingen svensk kultur. Skål! 


3 responses to “Svenskarnas hälsa

 • Pelle P

  Jag är skattesmitare av stora mått ty jag gör mitt snus själv tillika min juleglögg. Nästa steg är att köra min bil på återvunnen rapsolja. Öl skall snart bryggas det med men för att betala in någon skattekrona så får jag väl köpa min snaps av monopolet.

  SKÅl & GOTT NYTT ÅR.

  Gilla

 • M.D.

  Fan herr Pettersson jag tror du har helt rätt, även idag. Gott nytt år!

  Gilla

 • Eva-Marie

  Skål på dig också Pettersson. Har precis ätit några goda smörgåsar med svartvinbärssill med hembrygd öl därtill. mumsfillibabba

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: