Julen som försvann


Lyckades mot alla odds få in ett inlägg på ledarsidan i dagens SN. (det blev lite avkortat) Här ni inte läst det så kommer det här.

Julen som försvann
På Ledarsidan den 28/1 så resonerar Lars Kriss kring DO:s åtgärder när det gäller att rationalisera bort julen.
Det intressanta i inlägget kommer på slutet, nämligen att ”olika traditioner inspirerar varandra” och att ”Rimligtvis bör julen få stanna kvar”.

När det gäller”inspirationen” från andra traditioner så behöver Lars Kriss bara färdas till Folkhögskolan i Nyköping för att där på plats se resultatet av denna ”inspiration”. Där förekommer inga adventsljusstakar längre därför att representanterna för den andra traditionen fann detta kränkande. Jag behöver väl knappast räkna upp fler exempel som förekommit i tidningarna vad gäller skolavslutningar, luciafirande, du blomstertid nu kommer mm där ”inspirationen” från den ena traditionen inte fungerat. Jag har inte hört eller läst några försonande kommentarer till dessa händelser från representanter från den andra traditionen. En del av dem sitter ju i Riksdagen, så det borde finnas goda möjligheter till debatt. Det enda man hör talas om är kränkningar. It takes two to tango.

Och ja Lars Kriss, julen bör RIMLIGTVIS få stanna kvar. Ordvalet är minst sagt häpnadsväckande för en ledarsida, särskilt i en tidning som påstår sig ha en centerpartistisk grundsyn. Det skulle vara intressant att se väljarnas reaktioner om centerpartiet gick ut med att avskaffa julen i nästa valrörelse.

Men å andra sidan. Lars Kriss är inte ensam i båten. Vår statsminister lyckades ju, med nedanstående kommentar avskaffa ”svenskarna” i en riksdagsdebatt den 9/12-2010.

”Att det finns en grupp som skulle kunna definieras som svenskar, och jag förstår att det är ett stort intresse för Sverigedemokraterna att ständigt återkomma till den formuleringen, visar sig väldigt ofta vara svårt att försvara. Det blir så väldigt många som känner sig svenska som helt plötsligt får höra att de inte är det. Det blir märkligt om man försöker definiera det”.

Så om ”svenskarna” kan försvinna, så kanske inte är så ”orimligt” om även julen försvinner.

Stefan Hallberg

Pettersson dristar sig till att lägga till Lars Kriss svar i SN nedan och även en länk till SN här.   Kriss har även kommenterat nedan.

Svar: Stefan Hallberg överdriver problemet – men har inte fel i att en omotiverad rädsla för att stöta sig med ­särskilda minoritetsgrupper, ibland får absurda uttryck.
På alla sätt var jag tydlig med att DO:s ”vinterpresenter” framstår som ett dåligt skämt. Mitt resonemang avslutades också med att ta avstånd från individuella helgpotter.
Fördelen med att leva i ett öppet, tolerant samhälle är att samtliga medborgare får välja att fira, eller inte fira, vilka högtider man så önskar.
Stefan Hallberg behöver alltså inte vara rädd för att ­SN:s ledarredaktion vill ta brunkålen från honom.
Lars Kriss


5 responses to “Julen som försvann

 • Stefan Hallberg

  Hej igen Lars
  Tack för ditt svar. Jag uppfattar att vi i grunden har samma uppfattning. Möjligen har vi olika uppfattningar om vägen framåt.

  Anledningen till att vi nu diskuterar korsbefruktning mellan olika trosuppfattningar är egentligen den bedrövliga svenska invandringspolitiken. Genom att fortsätta på den nu inslagna vägen så bränner man resurser som annars kunde ha använts bla till att integrera de människor som redan finns här i det svenska samhället. Som jag tidigare skrivit i SN så berövar vi på det sättet de här människorna den möjligheten. Det Socialdemokratiska Luciabeslutet 1989 var rätt. Vi behöver en andhämtning. Och observera att jag talar inte om de 10% av invandrarna som är flyktingar.

  Jag förstår inte varför de etablerade politikerna inte lyssnar ens på sina egen utredare. Jan Ekberg, som är den mest erfarne i dessa frågor, har i sin rapport i februari 2009 konstaterat att:
  – Vi kan inte invandra oss ur problemet med vår åldrande befolkning.
  – Invandring kommer i ekonomiska termer aldrig att löna sig. Som bäst kommer vi att ligga på ca minus 1 % av BNP förutsatt att andelen arbetande invandrare blir densamma som för svenskarna.
  – Det enda behov av arbetskraftsinvandring som föreligger är för avgränsade grupper av specialister.
  – Dessutom har Ekberg i Journal of Population Economics, Vol 12 1999 konstaterat att kostnaden för invandringen 1994 var 140 miljarder. Vad skulle vi inte kunna göra i Vård, Skola, Omsorg mm för 140 miljarder per år ??

  Ovanstående är ju inget påfund av SD. Det är ett sakligt underbyggt resultat från regeringens egen utredare.

  Varför ser vi inget av detta i media ?? Förmodligen därför att det är som Janne Josefsson säger, nämligen att svensk invandringspolitik tillhör den ”största journalistiska mörk-läggningen i moder tid”.

  Jag förstår att det kan göra ont att ”vända på alla stenar”. Men när man inte gör det så tar media på sig ett jätteansvar. Det är min fasta övertygelse att detta på sikt bara kommer att leda till att främlingsfientligheten här i landet når nya oanade höjder, med konsekvenser som varken du eller jag vill ha. När människor inte får något faktaunderlag så drar man sina egna slutsatser, och andelen som röstar på SD kommer att öka ytterligare i nästa val.

  Jag ska ge dig lite kredit, men inte hela vägen, för det du skriver i SN. Men det finns fortfarande stenar att vända på. Jag begriper mycket väl att du har en chefredaktör ovanför huvudet på dig som bestämmer, men ibland måste en journalist visa stor personlig integritet.

  Och du Lars, det härliga mångkulturella samhället som alla etablerade politiker och debattörer pratar om, har du någonsin sett en vision eller beskrivning eller motsvarande av det ?? Det har inte jag, och hur man kan prata om något som inte är definierat och jämföra det med något som redan finns, tycker jag är märkligt. Jag tror att i detta ligger också en del av problemet. Människor vet inte vad som väntar vid vägens slut.

  Ha en skön semester i Dubai. Jag känner inte till så mycket om det landet, men av din kommentar att döma verkar man var på god väg i jämställdhetsfrågor mm.

  Mvh

  Stefan Hallberg

  Gilla

 • Lars Kriss

  När jag skriver att något framstår som ”ett dåligt skämt”, menar jag verkligen att idén är korkad. Personligen tillhör jag inte kritikerna som menar att DO ska bort, men jag tycker att myndigheten bör ägna sig åt väsentligheter. Att kalla julklappar för ”vinterpresenter”, är inte en väsentlighet. Precis som alla andra myndigheter, bör DO:s makt vara så liten som möjligt. DO är en del av staten – och staten vill inte per automatik medborgarna väl.

  Vad det gäller handskakningsdomen tycker jag inte att mannen blev diskriminerad; vi gör alla våra egna val och får ta konsekvenserna av dessa. Däremot har jag svårt för att bli riktigt upprörd över att någon föredrar att hälsa, genom att lägga sin hand på bröstet.
  Betydligt mer upprörande är de strukturer, inom vissa invandrargrupper, som tvingar kvinnor till en passiv roll i hemmet. Naturligtvis påverkar dessa strukturer människors förmåga att lära sig språket.
  Patriarkala, och religiösa strukturer, som förtrycker enskilda individer, ska alltid bekämpas. Faktum är att jag tror att bloggosfären, och sajter som PI, har en viktig roll att spela i granskningen av obekväma frågor. Så länge dessa forum låter bli att hetsa mot folkgrupper, kan jag ge deras kritik mot etablerad medias feghet, att under flera års tid inte ha velat lyfta upp de krockar som uppstår i ett mångkulturellt samhälle, ett halvt rätt.

  Det har jag även gjort i mina texter på SN. På ledarbloggen gör jag i princip samma slutsats om händelserna i Köpenhamn, som många i bloggosfären. I januari tar jag semester och åker till Dubai.
  Trots alla brister tycker jag att Dubai kan fungera som ett exempel på hur även den islamiska värden kan anpassa sig efter västliga värderingar.

  Gilla

 • Stefan Hallberg

  Hej Lars
  Vet inte om du kommer att läsa detta, men jag vill till dig, liksom jag gjorde till Ulf Hjertén på eran websida, förtydliga min uppfattning.

  Jag tar på intet sätt DO:s åtgärd som ”ett dåligt skämt”. Jag har tillbringat 24 år i statens tjänst och tror inte ett ögonblick på att en ansvarig myndighetschef ägnar sig åt det. Om så vore, så tycker jag att Handskakningsdomen ligger bättre till för att vara ett dåligt skämt.

  Som jag också skrev till Ulf Hjertén så har inte sett ett enda exempel på där den andra traditionen vikt ner sig för kristna traditioner.
  Inte ett enda i hela världen. Har du ?? Med risk för att bli kallad islamofob så vill jag påstå att det ger anledning till oro. Om en part ständigt ska ge efter för den andra så är det väl ändå rimligt att fråga sig vart vi är på väg. Har du aldrig gjort det ??
  Redan 2006 restes krav på särlagstiftning för muslimer. Frågan har fått ny aktualitet efter en avhandling på Uppsala universitet. Ska vi ge efter även där ?? Vad är din uppfattning ??

  För inte så länge sedan visade man på TV en muslimsk kvinna som blivit felbehandlad i sjukvården. Hon hade på 30 år i Sverige. Hon kunde inte ett ord svenska. Hennes man talade bra svenska och hennes barn alldeles utmärkt svenska. Vad beror det på tror du ?? Hon fick naturligtvis aldrig lämna sin lägenhet. Är det ett sådant samhälle vi vill ha ?? Inte jag i vart fall.

  Jag kommer att maila ovanstående text till dig också, så att du får chans att kommentera den.

  Jag vet att jag ibland kan vara lite ”frän” i mina skrivningar, men oaktat det så tycker jag att SN är för pigg med ”rödpennan”. Hur man än vrider och vänder på saker och ting vet man aldrig när man blir refuserad. Det ger en synnerligen otydlig bild av den journalistiska etik som gäller på SN.

  mvh

  Stefan Hallberg

  Gilla

 • Lars Kriss

  Om vi ska föra en hyfsad debatt med varandra bör väl även mitt svar inkluderas på bloggen. Tycker nog att Stefan Hallberg valde att dra på lite stora växlar för ett ordval.

  Svar: Stefan Hallberg överdriver problemet – men har inte fel i att en omotiverad rädsla för att stöta sig med särskilda minoritetsgrupper, ibland får absurda uttryck.
  På alla sätt var jag tydlig med att DO:s ”vinterpresenter” framstår som ett dåligt skämt. Mitt resonemang avslutades också med att ta avstånd från individuella helgpotter.
  Fördelen med att leva i ett öppet, tolerant samhälle är att samtliga medborgare får välja att fira, eller inte fira, vilka högtider man så önskar. Stefan Hallberg behöver alltså inte vara rädd för att SN:s ledarredaktion vill ta brunkålen från honom.
  Lars Kriss

  Gilla

 • Eva-Marie

  Nej nej nej Julen får inte försvinna då är det bättre att Reinfeldt med vänner drar dit pepparn växer. Jag gillar skarpt mina adventsljusstakar, julmust,gröt, snaps,sill,knäck,brunkål, lutfisk…….

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: