Terrordramat i Köpenhamn

Av Olli Rein

Ett terrorangrepp på Jyllandsposten ger hjältestatus bland islamska extremister, enligt terrorexperter.

Det är ständigt publiceringen av Muhammedteckningarna sent 2005, som gör Jyllandsposten till ett attraktivt terrormål bland militanta islamister.

Så låter det från terrorexperter, efter att fem män idag har blivit anhållna och häktade för långt framskjuten planering av ett terrorangrepp mot Jyllands- posten i Köpenhamn.

De pekar på, att ett terrorangrepp på nyhetstidningen kommer att göra terroristerna odödliga bland militanta islamister.

Muhammedhistorien är fortsatt ett högprioriterat fall med ett enormt globalt symbolvärde. Om det lyckas genomföras ett terrorangrepp mot Jyllandsposten, kommer det att ge terroristerna en extrem hjältestatus bland militanta islamister, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp från det svenska försvarsdepartementet.

Ett planerat hatbrott.

Förre operative chefen i PET, Hans Jörgen Bonnichsen delar hans uppfattning.

Extremisterna har från första dagen använt Muhammedteckningarna mycket strategiskt, väl införstådda med att här finns det hatpotential, som alla kan hålla med om, oavsett man kommer från Tunisien eller Libanon, och oavsett vilken religiös sekt man tillhör inom den extrema islamismen, säger Hans Jørgen Bonnichsen.

Interpool har registrerat drygt 4 500 radikaliserade hemsidor. De flesta av dem använder sig av karikatyrteckningarna för att resa det hat, som ska finnas, för att man ska få någon att begå en terrorhandling, säger Hans Jørgen Bonnichsen.

Polisen har vid dagens rannsakning bland annat hittat en automatpistol och ammunition, och det är PET: s uppfattning var att de planerade att tränga sig in på tidningsredaktionerna på Rådhusplatsen och döda så många som möjligt.

 

Påminner om Mumbay (f.d. Bombay)

Båda terrorexperterna pekar på att de fem anhållna i grupp enligt tillgängliga upplysningar har planlagt att slå till med handeldvapen, så som det skedde i den indiska storstaden Mumbay 2008, där fler än 166 människor miste livet.

Det är stadsgerillametoden, som man också såg i Mumbay. Nu vet vi inte vad de har hittat mera, men en automatpistol kan också göra obotliga skador, säger Hans Jørgen Bonnichsen.

Magnus Ranstorp pekar på, att ett ”bladhus” är ett relativt lätt mål, trots de många säkerhetsanordningarna, som har vidtagits i såväl Viby i Århus som på Rådhusplatsen i Köpenhamn.

Erfarenheterna från Mumbay visar att angreppsmetoden ger maximal uppmärksamhet i medierna, eftersom det är ett långt händelseförlopp. Dessutom är det relativt lätt att utföra. Man ska bara ha fatt i något vapen och invadera ett hus, säger den svenska terrorforskaren.

Magnus Ranstorp pekar på att det under loppet av några år har varit flera terrorförsök mot Jyllandsposten och tecknaren Kurt Westergard.

Det kan inte lysa mer rött i Danmark, än det redan gör. När man har så många objekt, och det är global fokus på ett litet land från extremisternas sida, så kommer det att lyckas för dem förr eller senare, säger Magnus Ranstorp.

Källa Politiken Köpenhamn

Fri översättning av Olli Rein

Kommentera