Dyrt stridsflyg

Av Pettersson

Norge och Sverige verkar ha blivit rejält blåsta när norrmännen köpte amerikanska flygplan i stället för svenska. I ett PM från ett möte med handels- och industriministeriet i september 2009 säger den amerikanska ambassaden i Oslo att det förväntar sig en total kostnad av fem miljarder dollar för det norska flygprojektet. Detta motsvarar cirka 30 miljarder, 12 miljarder mer än den norska regeringen anslog för två år sedan.

Hösten 2008 beslutade den norska regeringen att inleda slutförhandlingar om köp av och det svenska alternativet JAS. Norrmännen uppgav då att det amerikanska alternativet var billigare än det svenska, men till skillnad från svenskarna som lämnade en prisgaranti lämnade den amerikanske tillverkaren Lockheed Martin ingen sådan. Dessutom är de amerikanska planen försenade så det norska försvaret vill köpa andra träningsplan under väntetiden.

Det verkar som både Sverige och Norge har blivit grundlurade. Sverige missade försäljningen av 40-50 stridsflygplan och Norge beräknas få betala den dubbla kostnaden mot beräknat.

Källa: Bergens Tidene (länkar ovan)

Lockheed Martins F-35 Joint Strike Fighter

2 thoughts on “Dyrt stridsflyg

  1. Jag visste redan från början att Norge vill ha amerikanskt, inte svenskt. Har känningar i ”Forcen” som norrmännen säger om flygvapnet.

Kommentera