Nyckelskramlarna.

Av Stefan K

Ni har säkert läst om dem, hört talas om dem och kanske t.o.m. sett dem? Nyckelskramlarna, Nyköpings stolthet.

I februari 2008 startade det som skulle komma att kallas för ”Nyckelupproret”. Initiativtagare var åtta Nyköpingsbor som med denna manifestation ville protestera mot de högerextrema grupper som allt oftare syntes på stadens torg. Manifestationen var tänkt som en opolitisk reaktion mot de högervindar med nazistiska influenser som man ansåg drog genom landet och inte minst då i lilla Nyköping. Hur opolitisk var och är då denna manifestation?

Startar vi med de åtta initiativtagarna, så ser vi en markant lutning åt vänster.

  • Gyny Amaro, vänsterpartistisk politiker i Nyköping. Stod som 9:a på partiets valsedel till kommunfullmäktige i 2010 års val.
  • Maria Bórquez, flitig kommentator på anti-SD sidor inför valet, bl.a. på röstademokratiskt.se
  • Blanca Firpo, ofta hyllad på vänsterpartistiska sidor för sitt arbete mot rasism och unga invandrarkvinnors rätt. Deltog i vänsterpartiets antirasistiska konferens 2008.
  • Rita Jacob
  • Carol Nicholls
  • Håkan Rosén, representant för feministiskt initiativ i Nyköping.
  • Zlata Tustanic, vänsterpartistisk politiker i Nyköping. Stod som 11:a på partiets valsedel till kommunfullmäktige i 2010 års val.
  • Marco Venegas, f.d. vänsterpartist som sadlade om och blev miljöpartist. Släkt med Pia Ortiz-Venegas, vänsterpartist från Salem och talesperson för ”Stoppa nazismen

Nyckelupproret säger sig skramla mot nazism, rasism, extremism och våld i största allmänhet. De orden får en besk smak i munnen när man vet att både AFA och SUF (Syndikalistiska Ungdomsförbundet) funnits med bland deltagarna på Stora Torget. De har dessutom skrutit över detta på SN:s debattsidor. Även RF (Revolutionära Fronten) har gett manifestationen sitt stöd. Så här beskrivs en händelse av en stolt AFA-aktivist efter ett bråk på Torget mellan höger- och vänsterextrema grupper.

”Antifascisterna kom så nära innan dom blev upptäckta att NN hamnade på marken av ett kraftigt slag i bakhuvudet följande spark i ryggen innan han ens hunnit uppfatta situationen.”

Nu har nyckelskramlarna aldrig tagit officiellt avstånd från vare sig vänster- eller muslimsk extremism och detta gör hela manifestationen lite unken och dämpar trovärdigheten. När manifestationen startade upp i Nyköping sågs flera hundra deltagare (även om SN vid flera tillfällen överdrev antalet markant), men idag är man en tapper skara på i bästa fall 10-talet personer. I insändare och bland folk på stan har intresset svalnat, just därför att man inte vänder sig mot de vänster- och islamistiska krafter som också de utgör ett hot mot vårt samhälle. Insikten om att ”den partipolitiskt neutrala” manifestationen ändå har partipolitiska förtecken, har också det fått invånare i staden att stoppa nycklarna i fickan. Så här beskriver S-bloggaren Björn Andersson (Oxelösund), SD på sin blogg.

”De är totalt motsatsen till allt vad nyckelskramlarna i Nyköping står för, öppenhet och tolerans!”

Hur öppna och toleranta de skramlande är mot oliktänkande har nog fått en och annan att höja på ögonbrynen. De s.k. Nyckelupproret har spridit sig till andra orter så som Eskilstuna, där man bl.a. i valrörelsen förstörde ett i laga ordning utlyst möte, länk.

Manifestationen har också ifrågasatts då den lockat till sig extrema och kriminella element från både höger- och vänsterkanten. Sedan starten 2008 har det skett ett antal sammandrabbningar på stan mitt bland vanliga lördagsflanörer, där flaskor och stenar kastats och oskyldiga inte sällan hamnat mitt i bråket. Merparten av bråkstakarna är inte från orten, utan kommer i bilar, bussar och tåg från främst Stockholm och Linköping. Både media, politiker, nyckelskramlare och vanliga medborgare har ifrågasatt varför de högerextrema grupperna getts tillstånd att demonstrera på Torget (observera att de vänsterextrema demonstrationerna aldrig ifrågasatts) och så här svarar ansvarig kommissarie vid Nyköpingspolisen.

”Man kan tycka vad man vill, men grundlagen ger rätt till yttrandefrihet och demonstrationer.”

Nyckelskramlarna har belönats för sitt initiativ vid ett flertal tillfällen.

  • I oktober 2008 fick de 30 000 i stipendium av landstinget Sörmland.
  • I december 2008 tilldelades man ”Artister mot nazisters” stipendium.
  • I mars 2010 erhöll man vänsterpartiets Integrationspris.

Nyköping, ja hela Sverige, ska vara fritt från alla former av extremism, oavsett om denna kommer från höger, vänster eller religiösa håll. Lika viktigt är att manifestationen vänder sig mot all rasism (och då menar jag rasism, inte åsikter), även när den kommer från nysvenskt håll.

När nyckelskramlarna bekräftar dessa självklarheter, kanske de vinner i trovärdighet och lyckas samla fler än de ca 10 personer som numera håller till på Stora Torget varje lördag kl. 12.00. (Se där, lite gratisreklam)

1 thoughts on “Nyckelskramlarna.

  1. Här ser vi som vanligt att den övervägande delen av en sån här grupp består av ”tacksamma” individer som vi tagit emot, överöst frikostigt med pengar och gett en fristad, därför att de en gång sade sig vara förföljda i sina hemländer.
    De här skithögarna lönar gott med ont genom att behandla oss lika illa som de säger sig blivit behandlade innan de tog sig till vårt land.
    Mitt hat är gränslöst, jag finner inte rätt ord om vad jag skulle vilja göra med dem.

Kommentera