Ännu en fredspristagare startar krig

UTRIKES. Abiy Ahmed Ali är en etiopisk politiker som sedan 2 april 2018 är Etiopiens premiärminister. Han är ordförande för den styrande koalitionen Etiopiska folkets revolutionära demokratiska front (EPRDF) samt för partiet Oromofolkets demokratiska organisation (OPDO). År 2019 tilldelades Ahmed Nobels fredspris med motiveringen ”för sitt arbete för att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea”.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed Ali får Nobels fredspris 2019. Foto: Ken Opprann, Nobel media.

USA var inblandat i fyra krig när president Barack Obama tillträdde den 20 januari 2009, i oktober 2009, efter att ha varit president i nio månader, tilldelades Barack Obama Nobels fredspris, oklart varför. När fredspresidenten slutade så var USA inblandat i sju krig.

Nu har  Abiy Ahmed Ali börjat på liknande sätt. Etiopiens har dragit igång en militära offensiv i den nordliga Tigray-provinsen som ska vara över inom kort, lovar premiärminister Abiy Ahmed.

”Oron över att Etiopien ska falla in i kaos är ogrundad och bottnar i okunskap om vår kontext”, skriver han på Twitter.

– Pettersson är varken militär eller fredspristagare men jag har sett att det är lätt att starta krig men betydligt svårare att avsluta dem. Enligt uppgifter till Reuters har hundratals (500) personer dödats i striderna.

Etiopien har över 100 miljoner invånare och är till ytan nästan tre gånger större än Sverige. Etiopien är ett av de mest resursrika länderna i Afrika. Trots detta är landet ett av världens minst utvecklade i ekonomiskt hänseende. Etiopien är blandat med mängder av folk och religioner som har svårt att hålla sams.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Ännu en fredspristagare startar krig

  1. Alfred Nobel snurrar som en skottspole i sin grav, när hans pris går till lögnare, imbeciller och karriärister i stället för mänsklighetens förkämpar och innovatörer!

  2. grebom5 – Sweden – Retired male with more than 25 years experience of overseas work, mostly in Africa and Asia but also Europe. Convinced that Islam is a dangerous religion present in our time but still using medieval ways of practising their religion.
    gamgubben skriver:

    Fredspriset delas ut av Norge, vilka har en särskild Norska Nobelkommittén.
    De har i mitt tycke delat ut fredspriset många gånger till personer vilka kanske inte alltid har gjort sig förtjänta av det. Ex. vis Obama.

    • Yasser Arafat, terrorist och f.d. president i Palestina fick Fredspriset 1994 för ”sina ansträngningar till att skapa fred i Mellanöstern” de slåss ännu.

      Anwar al-Sadat, f.d. president i Egypten tog tillsammans med Israels Menachem Begin emot  Nobels fredspris år 1978, ”för deras bidrag till de två ramavtalen för fred i Mellanöstern och för fred mellan Egypten och Israel, freden håller än ” Sadat var även den första muslimen som tog emot Nobels fredspris. Sadat mördades av politiska motståndare.

  3. Nobels fredspris till Etiopiens premiärminister……..hur går det ihop med att en mängd etiopier lever på Europas skattebetalare och mördar oskyldiga i våra länder?

KommenteraAvbryt svar