Klimatet blev romarrikets fall

KLIMAT & VÄDER. I en artikel i Science år 2011 har några forskare lyckats rekonstruera temperaturskiftningarna i Europa under 2500 år. Och de finner att nästan alla civilisationers nedgångar hänger samman med att det blivit kallare. Varma perioder går tvärt om hand i hand med välstånd. Nu är vi tvärtom, livrädda för att det blir en aning varmare. 

Colosseum från Romarriket

Romarrikets sammanbrott kan ha orsakats av sämre väder. Det hävdar forskare som granskat klimatet i Europa de senaste 2 500 åren. Svår torka tycks ha utlöst germanernas attacker som till slut blev Roms fall.

Detta är ett genomgående tema i den europeiska historien – när klimatet är varmt med jämn nederbörd är länder och samhällen relativt stabila, men när klimatet övergår till att bli mer oberäkneligt blir svält och sjukdomar vanligare, vilket resulterar i krig och invasioner.

Bakom studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science, står forskare från flera länder under ledning av den schweiziske paleoklimatologen Ulf Büntgen.

Läs vidare på SVT från 2011…

FAKTA: KLIMAT OCH HISTORIA

Studier av trädens årsringar avslöjar att många historiska händelser delvis har orsakats av klimatförändringar:

  • År 300 före Kristus-200: Stabilt varmt klimat. Romarrikets höjdpunkt.
  • År 250-600: Instabilt klimat med torka. Romarriket kollapsar. Folkvandringar.
  • År 800-1200: Stabilt varmt klimat. Nya kungadömen, ekonomisk tillväxt, folkökning.
  • 1300-talet: Kallt, regnigt klimat. Svält, krig, pest. Kraftig folkminskning.
  • 1400-talet: Viss stabilisering. Ekonomisk återhämtning.
  • 1550-1710: Mycket kallt och regnigt (Lilla istiden). Svält, krig.
  • 1710-1790: Viss stabilisering. Ekonomisk återhämtning.
  • 1790-1850: Kyligt och regnigt. Franska revolutionen, Napoleonkrigen.

Källa: Science

-Pettersson antar att romarna släppte ut för mycket koldioxid. Det beräknas att det vid år noll levde ungefär 300 miljoner människor på jorden…
***
Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Klimatet blev romarrikets fall

  1. Hej,

    Många kommentarer, jag sammanfattar här som jag ser det.

    Detta är inget politiskt projekt, och till skillnad från politiker så söker forskare efter sanningen. Tvärtom måste det vara ett h-e för politiker att också ha denna ständig fråga på dagordningen, som för varje år påkallar mer uppmärksamhet.

    Här är en länk från NASA som visar olika bevis för att klimatet drastiskt håller på att förändras. Enligt forskarna: ”it is extremely likely (greater than 95 percent probability) to be the result of human activity since the mid-20th century and proceeding at a rate that is unprecedented over decades to millennia” (IPCC Fifth Assessment Report). Angående frågan vilken konsensus det är bland forskarna, kan man också se det på NASAs sida att det är 97% konsensus.

    Vi kan genom att titta oss omkring i världen se att klimatet förändras dramatiskt. Forskarna (97%) menar att sannolikheten är 95% att det är våra koldioxidutsläpp som är orsaken. Det finns alltså ett fåtal forskare som menar motsatsen. Så vilka vi ska lyssna på? hellre ha tilltro till de 3 klimatskeptiker som får mig att må bättre, och att jag med gott samvete kan sluta att ta till mig alla dessa dagliga(!) apokalyptiska nyheter? Men vad då med de andra 97 forskarna som menar att vi går mot en avgrund. Är de 3 mer begåvade än de 97 som menar motsatsen? Tänk om de inte är så utan den överväldigande majoriteten har rätt…?

    Vad gör vi med denna information? Lever våra liv som vanligt, och struntar i högst sannolikt katastrofala följder för våra barnbarnsbarn? Det är inte säkert det blir så, men det är högst sannolikt enligt klimatforskare världen över. Eller, ska vi ge f-n i det för att jämfört med kinesernas är det en piss i Missisippi om vi i Sverige betalar högre skatt på plastpåsar? Jo det klart det är aldrig för sent att ge upp. Men förändring börjar någonstans, och säga vad man vill om kineserna men dumma är de inte. De fattar att klimatet förstör för dem också, och kommer att bli tvungna att hoppa på tåget. Det finns för övrigt reningsteknik för kolkraft för att ta upp koldioxiden. Likaväl som att vi ställde om hel freon-industri på 90-talet kan detta också bli en ny verklighet.

    Pettersson rapporterade nyligen om ett nytt projekt att plantera en triljon träd runtom i världen för att skapa en gigantisk kolsänka. Tänk hur fantastiskt det vore? Det går att göra med vilja, men då måste det också till att vi alla drar vårt strå till stacken på något sätt. Kanske vi ska kräva att skatten på plastpåsarna skulle gå till just trädplantering?

    Bara mina tankar,

    Ha en bra dag

  2. Ifall det är en fullständigt enig forskarkår, varför vägrar
    dom då att ta debatten med klimatskeptikerna, det är
    väl ett normalt förfarande att man har debatter mellan folk
    med varierande åsikter, varför inte i det ensidiga SVT??

    Jag själv som inte är forskare tror att det finns flera
    tunga namn som hade stuckit hål på den självgodhet
    som klimathysterikerna visar upp.

  3. En bra indikator på klimatet under romarriket, de gick med sandaler, även på vintern. Antingen hade de en sjujävla bra blodcirkulation eller så var det avsevärt varmare än nu.

  4. För att visa hur sjuk världen är skulle jag än en gång vilja påtala Hans Roslings forskning, där han visade att aporna på Skansen har fler rätt på frågor i omvärldskunskap än universitetsstudent som hämtar sin kunskap från tidningar, radio och TV.
    Mitt råd blir naturligtvis sluta läs gammelmedia, sluta lyssna på radio och sluta titta på TV. Nöj er med underhållningen från dessa medier, det andra är bara skit.

  5. Läste en intressant artikel om att många som bodde i dalar och sänkor i Europa hade dött av gasförgiftning, sannolikt från en vulkan på Island någon gång på medeltiden.
    Det var annat än koldioxid,ni klimathypokndriker.

    • De flesta vet knappt vad CO2 är, man kan inte skylla allt på den gasen men mycket. Kunskap är bra att ha, vi amatörer kan inte nå den nivå riktigt välutbildade har av naturliga orsaker. Vi kan förstå en hel del genom exempelvis se på ”Vetenskapens värld”, ”Kunskapskanalen” och liknande. Vulkaner tror man finns på alla planeter i solsystemet och har haft en avgörande betydelse för jordens klimat. Enorma mängder gaser från vulkaner har hindrat solljuset att nå jorden och vi har fått en förändrat klimat, tom istider.

  6. FREONET förbjöds i början av 90-talet, det togs ett beslut internationellt på grund av att freon orsakade ett håll i atmosfären över Arktis. UV strålningen är dödlig för allt liv, motståndet var hårt mot förbudet av freon, bl.a. från industrin i USA, det användes bl.a. i kylskåp, ventilationsanläggningar. Att CO2 tar upp värme har man känt till i flera hundra år, kanske är det inte den ända orsaken till uppvärmningen, men en bidragande orsak, användningen av kol, olja s.k. fossila bränslen måste kraftigt reduceras. Nu är det främst USA, Kina, Ryssland som använder mest kol och olja, de måste minska mest om detta ska bli trovärdigt. Mänskligheten behöver en teknisk revolution, – bensinmotorn har gjort sitt! Människan måste fundera över hur individer ska förflytta sig, bilismen i stora städer är extremt negativt. Fossila bränslen är även cancerframkallande för människor, skadorna är större än vad vi förstår idag. Egentligen borde stater ersätta privata bilar med kollektiva lösningar, bussar som drivs med solenergi och el kan vara en lösning. Forskarna verkar överens om att CO2 är den gas som är mest negativ för miljön, finns säkert även andra orsaker som solcykeln, solvinden osv men det är spekulationer, de flesta förstår inte vad solcykel är och förstår inte detta.
    Om Sverige satsade på forskning om detta kunde vi bli ledande, det är inte lätt. Sveriges klimatpåverkan är minimal i jämförelse med Kina, USA, Ryssland, vi måste ha en levande landsbygd, därför måste bensinpriset hållas nere på landsbygden i vårt avlånga land. Det behövs forskning och en teknikutveckling. Sveriges befolkning borde lära sig samåka mer, det blir en bekväm vana att sätta sig i en egen bil. Bilismens utbredning orsakar gigantiska skador på miljön, det kan man även säga att jorden befolkningsökning gör, vi har ökat från 3miljarder 1960 till nästan 9miljarder människor idag! En människa kanske har den största klimatpåverkan på grund av alla behov av mat och bostäder. Detta vill inte vår politikerklass eller SVT diskutera, det går på tvärs med deras agenda om fortsatt aggressiv muslimsk massinvandring till BIDRAGSPARADISET SVERIGE!!

    • Menar du att det inte räcker att vi svenskar betalar flygskatt och världens högsta drivmedelsskatt?
      Menar du att s,mp och c-politikerna lurar oss hela tiden?

      • Det är riktigt, vi betalar tillräckligt hög skatt idag i Sverige! Det är Kina, USA, Ryssland som måste minska sina utsläpp, något av dessa länder använder dessutom fortfarande freon, helt absurt! LÖSNINGEN ligger i en teknikutveckling som finns men som vi idag inte känner till. Kanske kommer vi inom några decennier att ha ersatt fossila bränslen. Bensinmotorn är över 100 år gammal, det måste komma något nytt! På den forskningen borde det sättas in stora resurser från alla håll. BILISMEN skitar tyvärr ner mycket mer än vad vi idag förstår, både människor och miljö tar skada. S+C+MP är bedragare, MP Isabella Lövin exempelvis flyger första klass för flera miljoner per år!

  7. Hej Pettersson,

    Jag följer din blogg pga av de svenska samhällsproblem du mycket träffande belyser. Jag tackar för det.

    Vad det gäller klimatfrågorna sjunker tyvärr nivån, och jag undrar om du själv är övertygad av dina argument? Tror du verkligen att det är konspiration världen över, eller att i stort sett fullständig internationell forskarkår inte vet bättre?

    Mvh
    Helge

    • Helge >>

      Om du betalar mig tillräckligt mycket ska jag forska fram att du är jordens intelligentaste människa.

      Nu lär det ju inte hända, men förhoppningsvis förstår du vad jag vill komma till. Man biter ju inte den hand som föder en. Eller på ren svenska – korruption.

    • ”Fullständig internationell forskarkår”

      Förutom en alldeles oortodox användning av adjektivet ”fullständig” så är det du säger gallimatias. Siffran 97% härrör sig från en australiensisk studie. Av tiotusentals akademiska rapporter berörde blott 34% global uppvärmning. En dryg tredjedel av alla rapporter ansåg att människan låg bakom uppvärmningen. 33 genom 34 är 97%, härav detta magiska tal.

      Ekonomiskt oberoende etablerade forskare inom rätt akademisk genre vidgår visserligen att vi upplevt en ökning av den genomsnittliga temperaturen på jorden med 0,9° C men hälften är före 1930 vilket eliminerar alla misstankar att det var mänsklig påverkan. På senare år har vi till och med upplevt en mindre sänkning.

      Förutom det så har oberoende forskare visat att CO2 redan långt under 400 ppm har nått sin nära nog maximala påverkan. En ökning till 800 ppm skulle ge en procentenhets ökning. Eftersom CO2 är bra för växtligheten så skulle en höjning av CO2-nivåerna vara bra för ”klimatet” då absorptionen av CO2 skulle mångfaldigas.

      Nej, det är ingen konspiration, det är en masspsykos initierad av en misslyckad amerikansk presidentkandidat som sökte sysselsättning då han åkte på däng.

    • Helge, jag har tidigare tagit upp de 97 procenten eniga, de finns inte och det viktigaste argumentet är kanske att det inte spelar någon som helst roll för klimatet vad vi i Sverige gör hur klimatet än blir. Vi utgör ungefär 1 promille av jordens befolkning och står för 1 promille av utsläppen. Det hjälper inte om vi lägger oss ned och dör, inte ens med skatt på plastpåsar eller att förbjuda plastsugrör.

      Det finns inga vetenskapliga bevis eller seriösa undersökningar om enighet bland klimatforskarna eller att 97% av forskarna tror på en farlig global uppvärmning orsakad av mänskliga utsläpp. De undersökningar som gjorts är kraftigt vinklade och behäftade med allvarliga fel.

      Professor Judith Curry är en som bytt sida och som numera är klimathotsskeptiker och driver sin utmärkta websajt Climate Etc. Curry Hon har vittnat i senaten i USA. Hon säger att hon står upp för vetenskapen ”I’m doing what I do to stand up for science and to do the right thing.” Demokratiska klimathotande politiker är rasande då en vetenskaplig auktoritet som Curry säger en åsikt som motsäger klimatbluffen

      Klimatdebatt – Charleston, West Virginia, 12 juni 2018. Dr. Michael Mann, Dr. David Titley, Dr. Patrick Moore och Dr. Judith Curry träffades för att diskutera klimatförändringar. Här presenteras höjdpunkterna från Dr Patrick Moore.

      https://petterssonsblogg.se/2019/07/04/klassiskt-sommarvader/

    • Helge ! Varför visar inga vetenskapsmän några bevis för sina påstående ? Klimatet har bevisligen ändrats genom alla århundraden utan att människan har kunnat påverkat genom utsläpp ??? Exakt samma sak när politiker säger att invandring genererar vinst . Aldrig har någon kalkyl presenterats . Däremot motsatsen har bevisats många gånger . Svart på vit !!!!

Kommentera