Invandrarbrotten mot välfärden allvarligare än väntat

INVANDRARBROTT. En ny myndighet skulle kunna vara en lösning för att komma till rätta med den ekonomiska brottsligheten riktad mot välfärden. Det skriver regeringens särskilda utredare Lars-Erik Lövden på DN Debatt idag.

Han menar att brotten mot välfärden är allvarligare än man tidigare trott. Det finns internationella kopplingar, brottsligheten bedrivs i företagsform och flera personer är inblandade, visar utredningen.

– Vi har kunnat konstatera att det förekommer organiserad, grov brottslighet mot i princip alla myndigheter som har att göra med utbetalningar från välfärden. Det har överraskat oss att brottsligheten är så avancerad och organiserad. Det måste leda till ganska kraftfulla åtgärder menar vi, säger Lars-Erik Lövdén till Ekot.

En sådan åtgärd skulle kunna vara att införa en ny myndighet som sköter alla utbetalningar i välfärden, som i dag ligger på flera olika myndigheter.

Utredningen har tittat på Norge och Danmark, som har liknande lösningar, och ser uppenbara fördelar, till exempel bättre kontrollmöjligheter. Man skulle lättare kunna upptäcka dubbelutbetalningar, som att en person får a-kassa och sjukpenning samtidigt.

– Det är något som vi noga prövar, samtidigt som det är en väldigt stor reform, säger utredaren Lars-Erik Lövdén.

Ser du några nackdelar? – Det är en väldigt stor reform. Vi betalar ut över 500 miljarder kronor om året från välfärdssystemen idag. När man ska lägga det i en gemensam organisation kommer det naturligtvis att kräva ganska omfattande arbete.

Har du något förslag på vad myndigheten ska heta? – Nej, vi är inte framme där än, säger han.

-Pettersson undrar varför myndigheterna är överraskade? Vi är många som i åratal varnat för detta.

64 dömda efter systemhotande assistansfusk

97-åring misstänks för bidragsbrott – igen

Välfärdsbedrägerier är den organiserade invandrar-brottslighetens nya guldgruva

Omfattande åtal för bidragsfusk, importerar handikappade invandrare

Invandrarfamiljer blåser Sverige på miljarder

Sagan om Södertälje

Nu vill vi inte påstå att det är bara invandrare som begår bidragsbrott, men de är klart överrepresenterade i de stora rättegångar som varit och pågår.

De hånskrattar åt oss

Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ”det ju bara är svenskarna man lurar”.

Ovanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

När det regnar…

– När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen.

– När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?

– Abdulahi Mohammed, somalisk tolk i Göteborg

14 thoughts on “Invandrarbrotten mot välfärden allvarligare än väntat

  1. Myndighetspersoner tar inget ansvar idag. Systemet är anpassat efter ärliga svenska för decennier sedan.

    Somaliskan som håvade in pengar från tre länder fick fortgå och de är inte kända för en överdriven IQ. Men streetsmarta är de.

  2. ”…allvarligare än man tidigare trott…”

    Vem är MAN ?
    En passiv omskrivning för ”vi”, ”regeringen”, eller…

    En man sitter på hästen. Den kan man fläta och klippa.
    Den som tar ANSVAR är inte ”man” utan ”NÅGON”.

  3. Naturligtvis är lösningen en ny myndighet, som glufsar i sig ännu mer skattepengar och där han själv gärna blir generalisera.

    Det kan väl inte vara några som helst problem med att samköra nuvarande myndigheters datorer? Detta görs redan på många ställen!

  4. Det måste ju finnas någon orsak också från regeringarnas håll att bjuda in personer som dom kallar för flyktingar och som samhällsmedborgarna ska kalla för flyktingar och som regeringar sedan låter begår grov brottslighet mot sociala skyddsnätet pengar – varför bjöds dessa personer in i landet?

    Varför ville regeringar under så många år att svenskarnas sociala skyddsnäts pengar skulle försnillas bort?

  5. År 2000 lämnades Argusrapporten(googla) av Migrationsverket. De beskriver sitt uppdrag så här ”Vårt uppdrag har varit att skaffa oss en uppfattning om på vilket sätt och i vilken omfattning utländska medborgare på ett oriktigt sätt får tillstånd och bidrag från myndigheter i Sverige.”

    Undrar vilka av föreslagna åtgärder som verkligen genomförts? Rapporten är en förfärande läsning!

  6. Det är som om lagarna är gjorda för att uppmuntra till bidragsfusk, och ändrar man inte på det när man vet om det (och nu har man sett det igen) måste det bero på att man faktiskt vill uppmuntra fusk (och myndigheterna ju alltid fortsätta låtsas att dom är naiva som vanligt om man vill låta det fortsätta).

    • De är faktiskt tilliten det gäller. Jag har haft många diskussioner med närstående. Man kan ju inte misstänka människor, man måste lita på varandra. Däremot kom vi fram till att det mp
      åste finnas fungerande kontrollsystem, då kommer man bort från alla överväganden om misstankar.

      • Jämför med myndigheternas tillit till småföretag har varit sedan årtionden – där har man särskilda ”fåmansregler” och dessutom har skattemyndigheten möjlighet att upptaxera efter behag (sköntaxering kallas det) och någon rättsäkerhet i egentlig mening gäller inte om man blir upptaxerad.

  7. Bra förslag, att en myndighet tar hand om alla utbetalningar. Samtidigt går det då, att rationalisera bort mycket i kostnad på alla övriga myndigheter.

    Att utredaren är överraskad över det omfattande och organiserade fusket, är väl det som är mest överraskande, får jag nog säga. Att någon har kunnat undgått det, är en bedrift.

    Sedan finns det ju ytterligare en aspekt i detta .

    Det är ju myndigheternas egna upphandlingar som till och från , känns oerhört ”vansinniga” och kostsamma för oss svenska skattebetalare.

    Får gärna hängas in i den nya ”Koll på läget-myndigheten”.

  8. ”Det är oro i omvärlden” säger politikerna. Tycker det verkar rätt lugnt i Finland, Norge och Danmark?

  9. Det måste finnas någon orsak till att regeringar under så otroligt många år inte brytt sig om på allvar att beivra denna brottslighet som istället bara har fortgått att dränera sociala skyddsnätets pengar inbetalda av skattebetalarna.
    Det är skamligt gjort av regeringarna.

Kommentera