Torghandlare krävs på över en miljon

INVANDRARBROTT. Oredovisad försäljning och svarta löneutbetalningar. Torghandlaren Besir Fidan krävs på drygt 1,1 miljoner kronor av Skatteverket enligt ett omprövningsbeslut.

– Jag kommer naturligtvis att överklaga beslutet som jag tycker är helt felaktigt, kommenterar Besir Fidan, som numera inte längre driver verksamheten även om han forfarande finns kvar på torget.
Istället är det hans fru, Müzeyyen, som driver verksamheten i en enskild firma, Yakobs frukt och grönt.

I drygt tio år har Besir Fidan drivit sin torghandel i Västerås. Under fjolåret fattade Skatteverket misstankar mot att allt inte stod rätt till i verksamheten. Bland annat noterades att, förutom försäljningen på Stora torget fanns verksamheter, i form av jordgubbsförsäljning, på ytterligare fem-sex ställen i Västerås. Detta till trots redovisade Besir Fidan bara att han hade en enda person anställd.

Den 23 september ifjol slog Skatteverket till mot verksamheterna i syfte att säkra bevisning. Den omfattande utredning Skatteverket genomfört visar att under 2014 undanhölls cirka 1,2 miljoner i intäkter från försäljningen. Under 2015 var motsvarande siffror 800 000 kronor.

Totalt har Skatteverket genomfört ett drygt 100-tal inköp vid de olika försäljningsställena. Under 2014 gjordes 24 kontrollinköp varav 11 av dessa aldrig registrerades i kassaregistret. Under januari till och med augusti 2015 gjordes 88 inköp varav 27 inte registrerades.

Utifrån detta utfall har Skatteverket uppskattat att mellan 30 och 40 procent av försäljningen aldrig bokförts.
När det gäller omfattningen av svarta löner har Skatteverket genomfört närmare 150 observationer och konstaterat att i tältet på Stora torget har mellan två och sex personer varit aktiva medan de övriga försäljningsställena bemannats med mellan en och två personer. Vid en samlad aktion den 17 juni ifjol uppmärksammades totalt 13 personer vara aktiva på de olika försäljningsställena. I och med att bara en person fått kontrolluppgift på sin lön drar därför Skatteverket slutsatsen att övriga fått sin lön svart.

– Skatteverkets uppskattning är helt felaktig, upprepar Besir Fidan, som menar att han har goda chanser att få upprättelse i ett senare skede.
Totalt ska, enligt omprövningsbeslutet, Besir Fidan betala 1 107 493 kronor fördelat på 576 299 kronor i inkomstskatt, 290 600 i moms och 240 594 kronor i arbetsgivaravgifter och avdragen preliminärskatt.

VLT.se

-Pettersson håller med Fidan ”Skatteverkets uppskattning är helt felaktig” jag är övertygad om att de räknat för lågt och för Besir Fidan är det kört. I skattetvister gäller omvänd bevisföring. Fidan ska bevisa att han är oskyldig…

Skattefusket, bidrag och andra subventioner hotar Sverige kanske lika mycket eller mer än den organiserade brottsligheten och ofta är det samma sak. De slår ut hederliga och småfuskande företagare och snart finns det inga skattebetalare kvar…

Åtta av tio butiker i Malmö skattefuskar

Notan efter Abu Ali – 10 miljoner kronor

Rättegång om systemhotande invandrarverksamhet pågår i det tysta

13 thoughts on “Torghandlare krävs på över en miljon

  1. Besir Fidan är ett typiskt exempel på varför det inte längre lönar sig för den ärlige svenske handelsmannen att fortsätta bedriva sin afärsverksamhet.
    Det är stört omöjligt att leva på verksamheten när konkurrenten har mycket lägre priser p.g.a skattefusk, af betalar de anställdas löner och i många fall starta eget bidrag med speciella förmåner för invandrarföretagare.

  2. Turk att döma av namnet. Erdogans ”gäng” brukar få som de vill. Spelar ingen roll hur mycket de fuskar och ljuger. Hade det varit en ” Svensson” ser man inte genom fingrarna. Hoppas att skatteverket har lärt sig – lita aldrig på en Turkisk affärsman…..

  3. Upprättelse för felaktigheter från Skatteverket har vi genuina svenskar aldrig lyckats få, men fan du är ju invandrare av rätta sorten så visst kommer du att lyckas fast än att vi svenskar är 99% ärligare och hederligare än någon invandrare av dom sorterna som Sverige ta emot idag.

  4. Hahahahoaaaaahoha skratten ekar i natten! Basir Fidan har nog svårt att bevisa sin oskuld och kommer nog få betala in undanhållen skatt! Nu ska vi inte tro att Basir Fidan är ensam på torget i Västerås eller på något annat torg i Sverige heller för den delen att skita i både bokföring och betala skatt!

    Om Skatteverket lyckades i sitt värv så skulle minst tre fjärdedelar av torg, marknad och andra typer av försäljningar kunna lagföras för bokförings och skattebrott! För att inte tala om fordonsförsäljningen i Sverige och Europa och här gott folk är den seriösa fordonshandeln behjälplig med leverans av inbytesbilar som inte är gångbara i den seriösa fordonshandeln! Fenomenet finns också inom fordonsverkstadsbranschen!

    Samma sak gäller restauranger och pizzerior, här finns hur mycket svartjobb och undanhållande av skatt som helst!

    Nu har Skatteverket lyckats fånga en i mängden, när fångar de resten?

    Skatteverket förstår inte att det dygnet runt alla åretsdagar frodas Parallellsamhällen med parallellekonomier! Här hanteras oskattade slantar i kubik och minut!

    Det är oftast inte etniska svenskar, även om de finns representerade i något hörn som är affärsidkare i de här parallellekonomierna! Det är till 99% asylturister och illegala invandrare som bedriver den här typen av affärsverksamhet! Inte helt lätt för svenska myndigheter att hänga med i den här affärsvärlden det krävs uppfinningsrikedom för att ta sig in och kunna agera i de här miljöerna!

    Det här är inga nya företeelser det har alltid funnits men det eskalerade I samband med de första asylturisterna som kom till Sverige!

  5. Sedan ska rättsväsendet belastas för att utjämna det skatteverket ev kan tänkas få in. Men jag gillar skatteverket. De är kunniga och hjälper gärna till. Han kan inte säga att han inte visste. För de hade så gärna hjälpt honom bara han frågat.

  6. Detta är allvarligt och mycket omfattande fusk – ofta står 10 familjemedlemmar för företaget de driver och de gör allt för att slippa göra rätt för sig! Detta gäller alla företag där invandrare är inblandade, ofta är de klaner som köper upp de flesta företag – i Stockholm är det många miljarder som aldrig redovisas inte minst i restaurangbranschen….

KommenteraAvbryt svar