Fråga om Unesco-resolution om Tempelberget i Jerusalem

Till Utrikesminister Margot Wallström (S)

Se originalet här

I en Unesco-resolution från den 11 april i år fråntas den för muslimer, kristna och judar heliga platsen Tempelberget religiös betydelse för judendomen. Det är de auktoritära arabstaterna Algeriet, Egypten, Libanon, Marocko, Oman, Qatar, och Sudan som ligger bakom denna historierevisionistiska resolution. I texten används uteslutande de arabiska benämningarna för platsen, al-Aqsa Mosque och al-Haram al-Sharif.

Detta är ett förödande och effektivt sätt att försöka radera platsens historia, och definitivt ett hinder mot en fredlig lösning på konflikten i området. För att Israel och Palestina ska kunna leva fredligt sida vid sida måste ömsesidig respekt visas. Irina Bokova, Unescos generalsekreterare, har offentligt motsatt sig beslutet som är av uppenbar politisk art. Flera västerländska demokratier tillika EU-medlemsstater röstade emot resolutionen. Tyvärr var Sverige inte en av dessa.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström: Varför har Sverige röstat för denna resolution?

Birgitta Ohlsson (L)

Tempelberget är en upphöjd plats i Jerusalems gamla stad. Tempelberget är en helig plats för judendomen, islam och kristendomen. Trots namnet är Tempelberget ett av gamla stans lägst belägna delar och omges av högre kullar runt den gamla stadsdelen. I judisk tradition går man dock alltid upp till Tempelberget, aldrig ned.

Mitt på berget finns en klippa som sägs vara den plats där Abraham enligt Första Moseboken nästan offrade Isak, en plats som då kallades Moria berg. På samma plats skall Muhammed enligt islamisk tradition ha börjat sin himmelsfärd. Trots att Jerusalem inte nämns en enda gång i koranen. Över den klippan är Klippdomen byggd, och en liten bit därifrån ligger Al-Aqsamoskén.

På Tempelberget byggde kung Salomo det första templet på niohundratalet f.Kr. och som förstördes av babylonierna 586 f.Kr.. På femhundratalet f.Kr. uppfördes det andra templet med stöd av perserkungen Kyros II (Bibelns Kóresh). Detta tempel förstördes av romarna år 70 e.Kr. Av det andra templet återstår bara den Västra muren som i kristen tradition kallas för Klagomuren.

-Pettersson tycker muslimerna ska lämna tillbaka allt land de koloniserat till ursprungsbefolkningarna och ersätta dem för allt lidande…Egypten, Levanten, Nordafrika, Turkiet, osv…

Araberna fick 99,9 % men unnar inte judarna 0,1 %

9 thoughts on “Fråga om Unesco-resolution om Tempelberget i Jerusalem

  1. Ärligt talat, tror ni verkligen att Israel är vår vän? Netanyahu kritiserade ju Donald Trumps förslag om inreseförbud för muslimer, trots att han förespråkar samma sak i Israel. Ingen som märker vilken hycklare han är?

  2. När Birgitta Ohlsson äntligen tar strid för ett folk – så är det inte det svenska. Det är utmärkt och jag skulle välkomna ett motsvarande engagemang för det folk i landet där hon faktiskt bor, men det får vi väl se oss i stjärnorna efter.

KommenteraAvbryt svar